Nyitókép: Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön az ukrajnai konfliktust a Nyugat globális dominanciatörekvésének minősítette.

 

Putyin a nemzetközi politikai szakértők konferenciáján tartott hosszas beszédében azzal vádolta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy megpróbálnak feltételeket diktálni más országoknak. Az orosz vezető kijelentette, hogy országa nem ellensége a Nyugatnak, de továbbra is szembeszáll a nyugati neoliberális elitek diktátumaival.

 

 „Az a céljuk, hogy sebezhetőbbé tegyék Oroszországot és geopolitikai feladataik teljesítésének eszközeként használják, ami nem sikerült és soha nem is fog sikerülni“

 

 hirdetes_400x285  

– jelentette ki Putyin.

 

Az orosz elnök ugyanakkor megismételte régóta fennálló állítását, miszerint az oroszok és az ukránok egy nemzet részei, és ismét „mesterséges államnak“ nevezte Ukrajnát, amely a szovjet időkben történelmi orosz területeket kapott a kommunista vezetőktől.

 

Az ukrán konfliktus kapcsán Putyin azt mondta, hogy „mindig“ gondol azokra az áldozatokra, akiket Oroszország a konfliktusban elveszít. Ugyanakkor kijelentette, hogy a NATO nem volt hajlandó kizárni Ukrajna NATO-tagságának lehetőségét, Kijev pedig nem egyezett bele a békemegállapodásba a kelet-ukrajnai szeparatista konfliktust illetően, ezért Moszkvának nem volt választási lehetősége.

 

Putyin tagadta, hogy alábecsülte volna Ukrajna védekezési képességét, és kijelentette, hogy „különleges katonai művelete” a tervek szerint halad. Az orosz elnök elismerte a nehézségeket, amelyeket a nyugati szankciók jelentenek Oroszország számára, de kijelentette, hogy Oroszország rugalmasságot mutatott a külföldről érkező nyomással szemben, és egységesebbé vált.

 

Putyin tagadta, hogy nukleáris fegyvert szándékozik bevetni Ukrajnában. Azt mondta, hogy Oroszország számára értelmetlen lenne egy Ukrajna elleni nukleáris fegyveres csapás.

 

„Véleményünk szerint nem szükséges. Semmi értelme, sem politikailag, sem katonailag”

 

– mondta.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.