Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Markus Schreiber

 

Svédország pénteken további vizsgálatot rendelt el az Északi Áramlat három vezetékszála ellen elkövetett szabotázsakció kapcsán. Svédország és Dánia arra a következtetésre jutott, hogy az Északi Áramlat 1 és 2 szivárgásait szándékos robbanások okozták, felelősöket azonban nem neveztek meg.

 

A svéd fegyveres erők a héten azt is közölték, hogy aknakeresőkkel vizsgálják a tengerfenék robbanások környéki részét.

 

A svéd ügyészség arra kérte a sajtót, hogy hagyják „nyugodtak dolgozni” őket. Megerősítette ugyanakkor, hogy durva szabotázsról lehet szó.

 

 hirdetes_400x285  

Az Északi Áramlatok orosz földgázt szállítottak, illetve szállítottak volna Oroszországból Németországba Közép-Kelet-Európa megkerülésével, a Balti-tenger alatt. A négy vezetékszálból a robbanásokban három súlyosan megsérült, az oroszok állítása szerint legalább egy évbe telik a javítás. Az Északi Áramlat 1 2011 óta üzemel, a 2-es vezetékpárt azonban amerikai nyomásra az EU nem engedte beüzemelni.

 

Jogilag a vezetékek Németország tulajdonát képezik, a robbanások svéd és dán kizárólagos kereskedelmi övezetben történtek. Egyelőre sok a spekuláció, a szabotázsban potenciálisan érdekelt országok között Oroszországon kívül Ukrajnát, Lengyelországot és az Egyesült Államokat is emlegetik. Főleg az utóbbi kettő „bűnösségének” bebizonyosodása indítana el hatalmas vitákat, mert az azt jelenti, hogy NATO-szövetségesek követtek el szabotázst egy másik NATO-szövetséges (Németország) kárára.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!