Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andrii Marienko

 

„A mai napig nincs olyan információnk, ami arra utalna, hogy Ukrajnából nagyszabású lőfegyver-kereskedelem folyik” – jelentette ki a Business Insidernek nyilatkozva az Európai Bizottság szóvivője, Julija Matsyk. Ugyanakkor egy finn főnyomozó szerint helsinki bűnbandák kezébe kerülnek Ukrajnának szánt fegyverek, és bár ő maga nem ellenzi Ukrajna felfegyverzését, de elismeri, hogy évtizedekig ad majd munkát a fegyvercsempészekkel foglalkozó rendőrségi egységeknek.

 

A BI nemrég közölt egy elég optimista cikket arról, hogy az Ukrajnának szánt fegyverek igenis a frontra kerülnek. Nem meglepő, a liberális sajtó alapvetően úgy tálalja az eseményeket, hogy a nyugati fegyverszállítások ésszerűsége véletlenül se kérdőjeleződjön meg (főleg ne az amerikai félidős választások előtti napokban).

 

Elég arra gondolnunk, hogy a CBS által nyáron közölt oknyomozó riportot pár nap után visszavonatták a kiadóval, mert az állt benne, hogy az Ukrajnának átadott fegyverek alig 30 százaléka éri el a frontot.

 

  hirdetes_300x300   

Az optimista körítés ellenére mégis felkelti az olvasó figyelmét, hogy a megszólaltatott szakértő szerint is, ha most a harcok a frontokon is tartják a fegyvereket, a fegyverszünet beköszöntével ugyanez már nem garantálható. Ennek oka pedig az, hogy Ukrajna alapvetően a korrupció melegágya, és a CBS visszavont cikke épp azt mutatta be, hogy az egyes fegyveres erők egymással is harcolnak a nagy pénzt hozó külföldi forrásokhoz való hozzáférésért.

 

Így hát meg sem lepődhetünk, hogy két nappal a BI „megnyugtató” cikke és az Európai Bizottság szóvivőjének alibista nyilatkozata után a finn Nemzeti Nyomozóiroda főnyomozója, Christer Ahlgren, az Yle helyi rádiónak azt nyilatkozta vasárnap, hogy az Ukrajnának szánt fegyvereket, egyebek között gépkarabélyok, kerülhettek finn bűnözők kezébe.

 

Sőt, ezek a fegyverek már Dániában, Hollandiában és Svédországban is felbukkantak.

 

A mainstream sajtóban akkor nem kapott elég nagy nyomatékot, de még az Europol is felhívta a figyelmet nyáron, hogy a bűnszervezetek célba vették az Ukrajnának szánt katonai támogatásokat.

 

Ahlgren szerint ezek a bűnszervezetek már kialakították a csempészútvonalakat, és a fegyverkereskedelem a szervezett bűnözésben is érintett nemzetközi motorosbandákon keresztül is zajlik. Ilyen például a Bandidos MC, amelynek minden nagyobb ukrán városban vannak „képviselői”.

 

Finnországba a repülőterekkel ellentétben kevésbé felügyelt kikötőkön keresztül jutnak be a fegyverek. Ahlgren szerint a 90-es években a délszláv háborúk idején nagyon hasonló volt a helyzet, mint most.

 

„Ukrajna hatalmas mennyiségű fegyvert kapott, és ez jó. De évtizedekig dolgunk lesz még ezekkel a fegyverekkel. Ez az ár, amelyet fizetnünk kell érte”

 

fogalmazott a főnyomozó.

 

Ez nem deizonformáció. A helyzet súlyosságára korábban már az Interpol, július közepén pedig maga az EU és a NATO is figyelmeztetett.

 

A valódi aggodalmak azonban nem a gépkarabélyok miatt születtek. Az Egyesült Államokból és Európából jóval kifinomultabb és veszélyesebb fegyvereket is küldtek Ukrajnába, amelyek a bűnbandák kezében súlyos problémákat fognak okozni.

 

Az Egyesült Államok hivatalosan 1400 vállról indítható Stinger légelhárító rendszert is küldött Ukrajnába, amelyek rossz kezekben alkalmasak kereskedelmi (utasszállító) repülőgépek kilövésére. A CIA például épp ezért akadályozta meg, hogy a nyugati szövetségesek oldalán Szíriában, az Aszad-rezsim ellen harcoló szunnita lázadók is szert tegyenek ilyen fegyverre.

 

A Biden-adminisztráció ezen kívül több mint 10 ezer gránátvetőt, számtalan kézi lőfegyvert, valamint 60 ezer tételnyi lőszert is átadott Ukrajnának.

 

Az Egyesült Királyság ezen kívül 5000 NLAW páncéltörő rakétát adott át az ukránoknak, amelyek képesek célba venni és megsemmisíteni a legtöbb mozgó járművet.

 

Beszédes, hogy az amerikai védelmi tárca júliusban fontolóra vette, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába a fegyverszállítmányok útjának ellenőrzésére. Hogy ebből mi valósult meg a gyakorlatban, pontosan nem tudni. Egy csütörtöki hír szerint az amerikai külügyminisztérium egy olyan tervvel rukkolt elő, amely Ukrajnának és az ország több szomszédjának nyújtana segítséget a vállról indítható rakéták és más nagy fenyegetést jelentő fegyverek számbavételéhez.

 

Ez azt jelzi, hogy a helyzet messze nem olyan megnyugtató, mint azt a nyugati sajtó sejteti.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.