Új rekord született – Bemutatták a világ leghosszabb személyvonatát Svájcban - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Külügyek

Új rekord született – Bemutatták a világ leghosszabb személyvonatát Svájcban

A szerelvény 100 kocsiból áll és csaknem 2 kilométer hosszú.

Nyitókép: M1/screenshot

 

Új rekord született Svájcban, ahol sínre állították a világ leghosszabb személyvonatát – így  ünnepelték az alpesi ország vasútjának 175. születésnapját.  A 100 vagonból álló, közel két kilométer hosszú szerelvény a graubündeni Albula-völgyön haladt át és összesen hét mozdonyvezető irányította – számoltak be róla az M1 Híradójában.

 

Kígyóként tekereg a világ leghosszabb vonata a festői szépségű svájci Albulai régióban. A szerelvény 100 kocsiból áll és csaknem 2 kilométer hosszú.

 

„Ez mindenképpen nagyon fontos nap. A vasúttal lehetőségünk nyílik megnézni a magával ragadó természeti adottságainkat és a mérnökeink által tervezett építményeket egyaránt” – nyilatkozta Mario Cavigelli, a helyi kormányzótanács tagja.

SJE Nyílt nap

 

Útja az 1800 méter magasan fekvő Predától az 1000 méteren lévő Alvanováig tartott. Áthaladt a világ legmagasabban fekvő viaduktja felett is. Biztonsági okokból csak 35 kilométer per órás sebességgel robogott, így a huszonkét alagúton és tucatnyi hídon át vezető kanyargós hegyi útvonalat kevesebb, mint egy óra alatt tette meg.

 

 

A különleges eseményt műholdas kamerarendszerrel, valamint a mozdonyfülkében kamerákkal is felvették.

 

A rekordkísérletre több ezren voltak kíváncsiak, Bergünben külön fesztivállal is készültek.

 

A vasút szerelmesei egy maketten is megcsodálhatták a 3 ezer tonnás szerelvényt.

 

Állva tapsoltak a vasúttársaság szakemberei a sikeres rekordkísérletet után. A vonat várhatóan bekerül a Guinnes Rekordok könyvébe is.

 

Svájcban nagy népszerűségnek örvend a vasút, de a koronavírus-járvány miatt harmadával csökkent az utasforgalom. A rekordkísérlettel a szervezők a vasutat kívánták népszerűsíteni, és arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a vasútnak nemcsak jelene, hanem jövője is van.

 

M1/hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket