Nyitókép forrása: SITA/Roberto Monaldo/LaPresse via AP

 

Alig pár nappal az olasz parlamenti választások előtt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy amerikai előadásán arról beszélt, hogy Magyarországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan Olaszországnál is megvannak az eszközei arra, ha az új római kormány nem lesz kellően együttműködő. Nagyon úgy fest, hogy von der Leyen valóban megpróbálja majd sarokba szorítani Giorgia Meloni olasz kormányfőt, aki igyekszik újraírni az uniós újjáépítési alap merítésének feltételeit. Az előző, egykori bankár, Mario Draghi által vezetett kormány ugyanis „túl nagy árat” volt hajlandó fizetni az uniós forrásokért – természetesen az olasz gazdaság rovására.

 

A hírek szerint Meloni első hivatalos külföldi útja Brüsszelbe vezet, ahol Ursula von der Leyen mellett Roberta Metsolával, az EP elnökével, és Charles Michel, az Európai Tanács elnökével is egyeztetni fog. A megbeszélés rendkívül fontos lesz és ezzel együtt nagyon nehéz.

 

Meloni ugyanis szeretné keresztülvinni azt a választási ígéretét, hogy újratárgyalja az uniós újjáépítési alapból Olaszországnak járó 200 milliárdos keret feltételeit.

 

 hirdetes_300x300  

Olaszország kapja egyébként a legnagyobb tételt az alapból, így lenne miért örülnie. Csakhogy az előző kormány jobban fókuszált a külföldi hitelezők érdekeinek érvényesítésére, mint az olasz gazdaság helyreállítására.

 

Meloni szerint egyenesen olyan kötelezettségeket vállaltak az pénzért, ami árt az országnak. Többek között megnyitnák az olasz piac egyes részeit az uniós versenytársak előtt. Ez hosszú távon beláthatatlan következményekkel járhat: Olaszország Európa második legeladósodottabb országa, saját piacának megnyitása pedig mozgásterének jelentős beszűkítését jelentené.

 

Ugyanakkor Olaszországnak igen nagy szüksége lenne a pénzügyi támogatásra.

 

Az uniós bürokraták természetesen úgy vélik, hogy Meloni a lehetetlenben reménykedik. Olaszország ugyanis már elfogadta a feltételeket, sőt le is hívott egy 46 milliárd eurós részösszeget. Bár az előírt reformokat csak 2026-ban kell ténylegesen teljesítenie, aligha várhat rugalmasságot Brüsszeltől a feltételek átírását tekintve.

 

Persze, von der Leyen helyzete sem egyszerű. Megteheti, hogy sarokba szorítja az új olasz kormányt, ám nem tudhatja, hogy milyen következményei lesznek a döntésnek.

 

Olaszország Európa harmadik legnagyobb gazdasága, az eurózóna tagja, gazdasági helyzetének romlása kihat az egész európai gazdaságra.

 

Ha az olaszokat is maga ellen fordítja, von der Leyen pozíciója az Európai Bizottság élén megkérdőjeleződik, és nullára csökken egy újabb hivatali ciklus kitöltésének esélye. Főleg, hogy korrupciós ügyei is egyre inkább rontják a hitelét, nem beszélve arról, hogy a tagállamok egyre nyíltabb zsarolása, az elhibázott szankciós politika mind-mind csak olaj a tűzre.

 

Olaszország elidegenítése újabb éket verne a tagállamok közé, hiszen az elmúlt hetekben egyre feszültebb viszonyról számoltak be Párizs és Berlin, Berlin és Róma, Róma és Párizs között.

 

A legvalószínűbb forgatókönyv az lehet, hogy a megállapodást követően Brüsszel majd újabb és újabb elvárásokat fog támasztani.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.