Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A Wall Street Journal nemrég arról számolt be, hogy Szaúd-Arábia olyan hírszerzési adatokat osztott meg az Egyesült Államokkal, melyek szerint Irán hamarosan támadást indíthat a szaúdi királyság ellen.

 

Washington azóta már reagált az értesülésekre. A Fehér Ház hivatalos álláspontja szerint az USA-t „aggodalommal tölti el a fenyegetettség, amelyről a katonai és hírszerzési csatornákon keresztül értesültek”. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok folyamatos kapcsolatban van a szaúdiakkal.

 

„Habozás nélkül fellépünk érdekeink és partnereink védelme érdekében a régióban”.

 

Szaúd-Arábia és Irán egymás regionális kihívói. A Perzsa-öböl két oldalán lévő középhatalom már régóta egymásnak feszül. Irán többször támadta már Szaúd-Arábia kőolajérdekeltségeit. Irán ellenében az USA is támogatja a szaúdi királyságot – még akkor is, ha a két ország kapcsolata nem épp zökkenőmentes. Az iráni kihívás olyan nagy Rijád számára, hogy Szaúd-Arábia még Izraellel szemben is hajlandó volt közeledő lépéseket tenni az elmúlt években – az „ellenségem ellensége a barátom” elv alapján.

 hirdetes_810x300  

 

Ha a hírek igazak, az azt jelzi, hogy az iráni időzítés nem épp a legbölcsebb. Az elmúlt hetekben igencsak megromlott az USA és Szaúd-Arábia viszonya, miután az OPEC+ olajkartell nem volt hajlandó növelni kibocsátását. Ezt Washington egyébként pusztán belpolitikai okokból akarta elérni, hogy leszorítsa az üzemanyagárakat legalább a félidős választások előtti időszakban, növelve a Demokrata Párt esélyeit.

 

Miután a szaúdiak elutasítottak az amerikai követelést, voltak szenátorok, akik minden fenntartott együttműködés felmondását követelték a Biden-adminisztrációtól.

 

Körkép.sk, reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!