Nyitókép forrása: SITA/ SITA/Kancelária prezidentky SR

 

Zuzana Čaputová szlovák államfő lehet az utódja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak – közölte a The New York Times amerikai lap. A NY Times szerint már kezdenek látszódni a potenciális jelöltek közötti frontvonalak. Stoltenberg hivatali ideje 2023 őszén telik le.

 

„Az eszkaláció és egy szélesebb háború kirobbanásának kockázata miatt a Szövetség fennállásának 73 éves fennállása óta a legveszélyesebb időszak elé nézünk”

 

írta a NY Times.

 

Azt nem tudni, hogy Čaputová egyáltalán pályázik-e erre a pozícióra, ugyanakkor már a kezdetektől erős atlantista politikát követ, és külföldön is elég ismert – legalábbis ismertebb, mint a korábbi szlovák államfők bármelyike.

 hirdetes_810x300  

 

Az sem mellékes, hogy Čaputová épp szombaton vette át a Friedrich Naumann Alapítvány Szabadság-díját Frankfurtban – a béke (!) és a liberális demokrácia védelméért.

 

Čaputován kívül azonban fajsúlyosabb jelöltek neve is felkerült a NY Times listájára. Soteltenberg potenciális utódai között emlegetik Chrystie Freeland kanadai pénzügyminisztert, Kaji Kallas észt miniszterelnököt, Kolinde Grabar-Kitarovic horvánt exállamfőt és Ben Wallace brit védelmi minisztert is.

 

Washington és Brüsszel között nagy az egyetértés, hogy az új NATO-főtitkár kiléte kiderüljön még az amerikai elnökválasztások előtt (tehát 2024 novembere előtt). Čaputovát 2019 júniusában iktatták be, hivatali ideje 2024-ben jár le.

 

körkép.sk, standard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!