Nyitókép forrása: SITA/Fredrik Sandberg/TT News Agency via AP

 

Svédország új kormánya elhatárolódott a kurd YPG militáns szervezettől, hogy elnyerje Törökország jóindulatát NATO-csatlakozási szándéka kapcsán. Jelenleg csak kért ország, Magyarország és Törökország nem szavazta még meg Svédország és Finnország belépését a szövetségbe – a két ország közül csak Törökországnak vannak feltételei.

 

A törökök a szíriai kurd YPG milíciát (amelynek vitathatatlan érdemei vannak egyébként az Iszlám Állam visszaszorításában) és annak politikai ágát, a PYD-t a törökországi Kurd Munkáspárt (PKK) kiterjesztésének tekintik. Mivel a törökök szerint a PKK terrorszervezet, ezért kiterjesztéseire is úgy tekintenek.

 

Egyébként a PKK-t az EU is terrorszervezetnek ismeri el. Ugyanakkor Svédország az Iszlám Állam elleni harc során az USA-val és több NATO-tagállammal együtt támogatta az YPG-t, többek között fegyverekkel. Ankara ennek a támogatásnak a megszüntetését követeli a svéd NATO-csatlakozás támogatásáért cserébe.

 

  hirdetes_300x300   

A svédek eddig nem voltak hajlandók politikai távolságot mutatni a kurd milíciától. Ez az új kormánnyal változni látszik. Tobias Billstrom svéd külügyminiszter a svéd közrádiónak elmondta, hogy elhatárolódnak az YPG-től:

 

„Túl szoros a kapcsolatunk e szervezetek és a PKK között ahhoz, hogy jó kapcsolatot tudjunk fenntartani Törökországgal”

 

vázolta fel a dilemmát. A külügyminiszter kijelentésének időzítése sem véletlen. Néhány nap múlva Ulf Kristersson svéd miniszterelnök Ankarába utazik, hogy megpróbálja meggyőzni Recep Tayyip Erdogan török elnököt, támogassa Svédország belépését a NATO-ba.

 

Reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!