Nyitókép: SITA/AP

 

Irán szombaton ismerte el először, hogy harci drónokat szállított Oroszországnak. Hossein Amir Abdollahjan iráni külügyminiszter azt mondta, országa korlátozott számú ilyen típusú drónt biztosított Oroszországnak az ukrajnai háború előtt.

 

Abdollahjan azonban tagadta a további fegyver- vagy rakétaszállításokat az ukrajnai orosz invázió kezdete utáni időszakban – írja a DPA az IRNA iráni állami hírügynökségre hivatkozva.

 

Ukrajna és a nyugati országok azt állítják, hogy az orosz hadsereg iráni Shahid-136 drónokat használt a közelmúltban több ukrán város elleni támadásban. Teherán mindeddig tagadta a drónok szállításával kapcsolatos vádakat.

 hirdetes_810x300  

 

Sajtóértesülések szerint Teherán katonai személyzetet is küldött az oroszok által megszállt Krím-félszigetre, hogy az oroszoknak drónvezérlési kiképzést biztosítsanak és technikai segítséget nyújtsanak.

 

Abdollahjan a múlt héten bejelentette, hogy hajlandó részt venni egy kétoldalú megbeszélésen ukrán tisztviselőkkel, hogy megvitassák az iráni drónok Oroszország általi használatára vonatkozó állításokat. Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy eddig több száz Shahid-136 típusú drónt lőttek le. A DPA szerint Oroszország 2400 ilyen gépet rendelt Iránból.

 

Teherán gazdasági és katonai együttműködésre törekszik Kínával és Oroszországgal, hogy egyensúlyba hozza a Nyugat által ellene bevezetett szankciók hatását – teszi hozzá a DPA.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!