Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Matt Rourke

 

Az amerikaiak a sorok között elégedetlenek az Ukrajnának adott támogatások elosztásával, amelyből szerintük az EU kisebb részt vállal és lassabban veszi ki a részét. A félidős választások kapcsán írt Financial Times-gyorselemzés szerint az átlag amerikai választót az infláció és az üzemanyagárak érdeklik, az USA „nemzetbiztonsági érdeke” és külpolitikája jóval lejjebb van a prioritási listán.

 

Az USA és az EU támogatása közti „kiegyensúlyozatlanság” türelmetlenséget szült Washingtonban.

 

Az egyik republikánus szenátor, Roger Marshall (Kansas) például arra panaszkodott, hogy „a NATO-szövetségesek hozzájárulása jelentősen visszaesett, és ez lényegében az Egyesült Államok és Oroszország közötti proxyháborúvá változtatta a konfliktust”.

 

 hirdetes_400x285  

A FT jegyzete szerint ukrán szempontból érthetetlen, hogy az EU – a világ egyik leggazdagabb, legfejlettebb gazdasági régiója – miért ilyen lassan aktiválja pénzügyi forrásait.

 

Ukrajnának becslései szerint jövőre 38 milliárd dollárnyi költségvetési támogatásra lesz szükséges. Az FT megítélése szerint az európaiak „még mindig trükköznek” a finanszírozási tervekkel.

 

A cikk egyébként egyáltalán nem foglalkozik a háború Amerikára és Európára gyakorolt gazdasági hatásainak összehasonlításával.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!