Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko

 

Andrzej Duda lengyel államfő vasárnap kizárta annak lehetőségét, hogy újabb engedményeket tegyen az Európai Unió felé azért, hogy az feloldja a blokkolás alól az Újjáépítési Alapból Lengyelországnak járó 35,4 milliárd eurós támogatási keretet. Brüsszel igazságügyi reformokat követel Varsótól, Varsó azonban nem hajlandó további engedményeket tenni, miután a nyári megállapodást az Európai Bizottság egyoldalúan felrótta.

 

„Nem hiszem, hogy bármilyen eredménnyel járna, ha megpróbálnánk megfelelni a  másik oldal elvárásainak”

 

mondta Duda a Seci magazinnak.

 

„Úgy gondolom, hogy Lengyelország már így is túl sok jószándékot mutatott [az EU felé]”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott.

 

Brüsszel továbbra is kitart amellett, hogy Varsó nem tett eleget azért, hogy orvosolja a Bizottság által megfogalmazott kifogásokat. A nyáron egyszer sikerült kompromisszumra jutniuk, majd Brüsszel váratlanul bejelentette, hogy a Varsó által teljesített engedmények elégtelenek.

 

Duda a mostani interjúban arról beszélt, hogy tudomása szerint Lengyelország teljesített az összes feltételt ahhoz, hogy megkezdje a neki járó pénzösszegek lehívását. A lengyel kormány várhatóan pár héten belül hivatalosan is kérvényezni fogja az összegek rendelkezésre bocsátását.

 

A lengyel gazdaság számára rendkívül fontos lenne az euróban érkező deviza, mivel enyhíthetnék vele az inflációt, ráadásul jövőre parlamenti választások lesznek, a Brüsszellel szövetséges lengyel ellenzéknek pedig előnyt hozhat, ha a jelenlegi kormány kudarcot vall az Bizottsággal szemben.

 

Duda álláspontjával nem teljesen harmonizál a kormányzó Jog és Igazságosság Pártja elnökének, Jarsław Kaczyńskinak a szombati kijelentése, aki „biztos abban, hogy Lengyelország megkapja a támogatást pártja győzelme után”.

 

A Bloomberg közlése szerint Kaczyński azt is mondta, hogy Lengyelországnak el kell kerülnie, hogy olyan helyzetbe kerüljön, mint Magyarország, ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek „súlyos engedményeket kell tennie” az EU felé, máskülönben a gazdasága összeomlik. A lengyel lapok szerint Kaczyński ezt azzal kapcsolatban fejtette ki, miért nem akar a lengyel kormány is árszabályozási intézkedéseket bevezetni.

 

Körkép.sk, bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!