Nyitókép forrása: Orosz katonák gyülekeznek Herszon Szabadságterén november 7-én reggel. Fotó: SITA/AP Photo/Olexandr Chornyi

 

Elkezdődött a dél-ukrajnai, stratégiai jelentőségű város, Herszon ostroma. A város jelenleg orosz ellenőrzés alatt van, hetek óta próbálják elküldeni a civil lakosságot. Aki a felszólítás ellenére maradt, az iszonyú megpróbáltatások elé nézhet. Az ukránok a hétvégén HIMARS-okkal lőtték a várostól nem messze található kahovkai gátat. A gát az utolsó a nagyobb áteresztő-képességű orosz utánpótlási vonalak közül, átszakadása jelentős taktikai előnyt jelentene Ukrajnának, de Herszon környéke szinte biztosan víz alá kerülne.

 

Az orosz TASS hírügynökség vasárnap arról számolt be, hogy az ukrán haderő nagyszámú harckocsit és páncélozott járművet halmozott fel Herszon közelében.

 

Az oroszok evakuálják a lakosságot a Dnyeper bal partjára, amely teljesen orosz kézen van. Az orosz katonák vélhetően nem hagyták el Herszont, hanem berendezkedtek az ostromra. A városi hadviselés a legvéresebb, mindig iszonyú véráldozatokat követel azt ostromlók részéről (lásd Mariupol esetét).

 

 hirdetes_300x300  

A várost az ukránok félig már körbezárták, egy rakétatámadás következtében pedig az áram- és vízellátás is megszűnt. A következő napokban és hetekben pedig egyre hidegebb lesz az idő, így a városban maradt civilek brutális időszak elé néznek. Számuk az orosz jelentések szerint több tízezerre tehető.

 

Herszon megye orosz kézen lévő területein beszüntették az oktatást az iskolákban a bombázások lehetősége miatt.

 

Az oroszok még februárban  – viszonylag könnyen – foglalták el Herszon városát, továbbnyomulni Mikolajiv felé azonban nem tudtak, így egy alig mozgó frontvonal alakult ki.

 

Szeptemberben az ukránok ellentámadásba lendültek, délen is sikereket értek el – súlyos áldozatok árán – és lassuló tempóban, de mostanra elérték Herszont is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.