Nyitójép: SITA/Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

A magyar külgazdasági- és külügyminisztérium nem tartja helyesnek a háborús konfliktust mélyítő nyilatkozatokat, mint amilyet néhány napja Vlagyimir Putyin is tett. A külügyi tárca szerint az ilyen nyilatkozatok helyett azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség!

 

Magyarország, Lengyelország és Románia is reagált Vlagyimir Putyin azon kijelentésére, miszerint az országoknak területi követeléseik vannak Ukrajnával szemben.

 

Oroszország elnöke az orosz nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott november 4-i beszédében azt mondta, néhány ország, köztük Lengyelország még mindig nem mondott le arról, hogy bekebelezze Ukrajnát, és visszaszerezze a korábban elcsatolt területeit.

 hirdetes_810x300  

 

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy

 

„a lengyel politikai elitben még mindig él – tengertől tengerig – a nagy ország megteremtésére vonatkozó elképzelés”.

 

Az orosz elnök szerint Varsóban arról beszélnek, hogy Ukrajnának vissza kellene adnia azokat a területeket, amelyeket 1939-ben vettek el Lengyelországtól.

 

Ezeket a területeket erőszakkal adta át Magyarország, Románia és Lengyelország. Ezek teljesen különböző helyzetek. Mi önként, hogy együtt legyünk, a lakossággal együtt adtunk át történelmi területeket, bár a lakosságot senki nem kérdezte, míg Lengyelországban a háború következtében erőszakkal elvették. Néhány embernek Ukrajnában el kellene gondolkodnia ezen

 

– tette hozzá az orosz államfő, számol be róla az Index.

 

Az orosz elnök tehát három országot említett meg az ünnepi beszédében. Románián és Lengyelországon kívül Magyarországot is azok közé az országok közé sorolta, amelyeknek lehetnek területi követelései Ukrajnával szemben.

 

Magyar külügy: Putyin nyilatkozataival ne mélyítse a háborús konfliktust

 

A magyar kormány az Index.hu megkeresésére a külgazdasági- és külügyminisztérium nevében az alábbi reakciót küldte Putyin szavaira reagálva:

 

„Nem tartjuk helyesnek a háborús konfliktust mélyítő nyilatkozatokat. Az ilyen nyilatkozatok helyett azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség!”

 

Lengyelország is kikérte magának

 

„Olyan pletykákról és álhírekről beszélt, amelyek teljesen távol állnak a valóságtól”

 

– reagált Varsó Vlagyimir Putyin kijelentéseire, miszerint a lengyel vezetést sosem hagyta el annak gondolata, hogy Ukrajna egy részét bekebelezze.

 

A román reakció

 

A román külügy egy nappal később, november 5-én sajtónyilatkozatban reagált Vlagyimir Putyin kijelentéseire. Mint írták,

 

„a román külügyminisztérium elutasítja az Orosz Föderáció elnökének a nemzeti összetartozás napja alkalmából mondott beszédében elhangzott állításokat, amelyek tévesen azt sugallják, hogy Romániának területi követelései vannak Ukrajnával szemben”.

 

Körkép.sk/SITA/Index.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!