Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andrew Harnik

 

Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója az elmúlt hónapokban bizalmas beszélgetéseket folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnök vezető munkatársaival, hogy csökkentse az Ukrajnával kapcsolatos, szélesebb háború kialakulásának kockázatát, és távol tartsa Moszkvát a nukleáris vagy tömegpusztító fegyverek használatától – írja a Wall Street Journal.

 

Az amerikai lap szerint Jake Sullivan, az USA nemzetbiztonsági főtanácsadója felvette a kapcsolatot Jurij Usakovval, Putyin orosz elnök külpolitikai tanácsadójával, illetve Nyikolaj Patrusevvel, aki Sullivan közvetlen kollégájának számít az orosz kormányban.

 

A WSJ kiemeli, hogy hivatalosan a tárgyalások célja az eszkaláció veszélyének elkerülése és a kommunikációs csatornák nyitvatartása volt, nem pedig az ukrajnai háború rendezésének megvitatása.

 

 hirdetes_400x285  

A hír egy nappal azután látott napvilágot, hogy a Washington Post közölte, Washington óvatos nyomást gyakorol Ukrajnára, hogy ne zárkózzon el a Putyinnal való tárgyalásoktól.

 

A WSJ pedig most arról cikkezik, hogy egy sor titkos tárgyalásra került sor az USA és Oroszország között, minimum annak érdekében, hogy elkerüljék az atomháborút. A lap forrásai szerint nem került szóba az ukrajnai konfliktus rendezése. (Ha mégis, az biztosan nem kerülne nyilvánosságra, mert az azt jelentené, hogy Ukrajna nélkül döntenek Ukrajnáról, ami nemzetközi felháborodást váltana ki – a szerk.)

 

Mivel az ukrajnai háború az Ukrajnának nyújtott nyugati, elsősorban amerikai támogatás hiányában már rég véget ért volna, ezért a legtöbb szakértő abban egyetért, hogy a fegyverszünethez orosz-amerikai megállapodásra van szükség. Erre a Washington Post cikkében egy volt amerikai vezető diplomata is utalt, hozzátéve azonban, hogy Washingtonnak nem szabad átnyúlnia Ukrajna feje felett.

 

A WSJ azt írja, hogy Jake Sullivan az orosz invázió kezdete óta vezető szerepet vállalt az diplomáciai kapcsolatok és a párbeszéd fenntartásában Oroszország irányába. Viszont ő volt az egyetlen a Fehér Házban, aki utat keresett a Kremlhez, míg a két ország közötti kapcsolat egyre csak romlott.

 

A kommunikációs csatornák nyitvahagyása mindenesetre lehetővé tette azt is, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és több kollégája egyeztetéseket folytasson Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel. Ezen a tárgyaláson állítólag sikerült áttörést elérni a fegyverzetkorlátozások terén.

 

A WSJ úgy tudja, hogy az amerikaiak és az oroszok is ragaszkodnak egy új START-szerződéshez, amely korlátozná a nagy hatótávolságú nukleáris fegyverek számát, illetve bizottságot akarnak létrehozni a megállapodás végrehajtására. A cél a korábban elakadt, nemzetközi nukleárisfegyver-ellenőrzés helyreállítása.

 

Az USA kiutat keres? Privát csatornákon arról győzködi Ukrajnát, hogy mutasson hajlandóságot a béketárgyalásokra

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.