Nyitókép: Andrej Babiš, Petr Pavel, Pavel Fischer a Danuše Nerudová/Novinky.cz

 

Csehországban 21 jelölt indul az elnökválasztáson. A hírt a cseh belügyminisztérium szóvivője, Ondřej Krátoška erősítette meg a TASR hírügynökségnek. Kedd volt az utolsó nap a jelentkezési lapok benyújtására.

 

Krátoška tájékoztatása szerint kedden hat jelentkezési lap érkezett a minisztériumba. Az aláírások leadását az utolsó napra hagyó jelöltek között volt például Karel Diviš és Karel Janeček üzletember, vagy Josef Středula, a Cseh-Morva Szakszervezeti Szövetség elnöke.

 

A legtöbb aláírást Danuše Nerudová közgazdász, a brünni Mendel Egyetem volt rektora gyűjtötte. Azt mondta, hogy csapata több mint 100 000 aláírást gyűjtött össze, de az ellenőrzést követően végül több mint 82 000 aláírást adtak le.

 hirdetes_400x285  

 

Az aláírások számát tekintve Nerudovát a NATO Katonai Bizottságának korábbi elnöke, Petr Pavel követi, aki több mint 81 ezer aláírást nyújtott be a belügyminisztériumnak. A sorrendben a harmadik Tomáš Březina üzletember, aki szavai szerint több mint 73 000 ezer összegyűjtött aláírást adott át. A jelenlegi választási felmérések szerint azonban nem tartozik a favoritok közé.

 

Az Energiaszabályozási Hivatal korábbi vezetője, Alena Vitásková is elegendő aláírást gyűjtött össze, de ennek ellenére úgy döntött, nem indul az államfőválasztáson. „2022. november 7-ig 64 643 aláírás érkezett a petíciós ívek alá. Ezzel a mandátummal bekerülnék a többi jelölt sorába” – közölte Vitásková a Facebookon. Ő maga azonban 100 000 aláírást tűzött ki minimumnak.

 

Egyes jelöltek képviselők vagy szenátorok aláírásával ellátott jelentkezési lapot nyújtottak be. Ezt a módszert választotta például Andrej Babiš volt miniszterelnök, aki 56 aláírást adott át az ANO mozgalom tagjaitól. Pavel Fischer szenátor 54 képviselői és szenátori aláírást adott le.

 

Csehországban az elnökválasztás első fordulója 2023. január 13-án és 14-én lesz, az esetleges második fordulót pedig 2023. január 27-én és 28-án tartják.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!