Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici

 

Svédországnak konkrét lépésekkel kell végrehajtania a Törökországnak tett vállalásait NATO-csatlakozása érdekében – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Ankarában, az Ulf Kristersson svéd kormányfővel folytatott tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón.

 

Erdogan kiemelte: Svédország a saját biztonsága érdekében akar NATO-tag lenni, Törökország pedig olyan Svédországot akar látni, amely támogatja Ankara biztonsági aggályainak eloszlatását.

 

A török államfő egyúttal hangsúlyozta: őszintén remélik, hogy a vállalásokat tartalmazó, júniusban aláírt memorandum hiánytalan végrehajtását követően megvalósul Svédország NATO-tagsága, és a török-svéd kapcsolatok szövetségi dimenzióval bővülnek.

 

 hirdetes_810x300  

Kristersson arról beszélt, hogy az eszmecserén a Törökországgal szembeni biztonsági fenyegetésekre koncentráltak.

 

A svéd kormányfő kijelentette: Svédország be fogja tartani Törökországnak tett összes vállalását NATO-csatlakozása érdekében.

 

Kristersson Törökországnak a terrorizmussal kapcsolatos aggályaira vonatkozóan aláhúzta, hogy Svédország szeretne segíteni Törökországnak a terrorizmus elleni harcban, és különösen annak szabályozását illetően ez év végén és a jövő év elején nagy lépéseket fog tenni. Biztosította továbbá Erdogant: Svédország érti, hogy Törökország véres háborúban áll a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezettel, amelynek törökök ezrei estek áldozatául.

 

Ma már Svédország is meglehetősen jól tudja, mit jelent a terrorizmus, ezért nagyon komolyan veszik Törökország helyzetét – nyomatékosította Kristersson.

 

Ankara korábban azért vétózta meg Svédország NATO-csatlakozását, mert szerinte Stockholm a török vezetés által terroristának tartott csoportokat támogat, egyebek között a PKK-t, amely 1984 óta folytat fegyveres felkelést Törökországban, és Ankara a terrorszervezet határon túli tevékenységeire is súlyos nemzetbiztonsági fenyegetésként tekint.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!