Nyitókép: fuen

 

Az Európai Unió Törvényszéke szerdán, november 9-én döntött a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés által az Európai Bizottság ellen indított ügyben. A luxembourgi testület nem semmisítette meg az Európai Bizottságnak azt a 2021. januári döntését, amellyel nem javasolt jogalkotást a több mint egymillió aláírást összegyűjtő Minority SafePack javaslatairól.
A Törvényszék szerint „az Európai Unió által a regionális vagy kisebbségi nyelvek fontosságának hangsúlyozása és a kulturális és nyelvi sokszínűség előmozdítása érdekében már megtett intézkedések elegendőek e kezdeményezés célkitűzéseinek eléréséhez”.

 

„Meglepődtünk a Törvényszék döntésén, amely nincs összhangban az e tárgyban hozott korábbi ítéleteivel. A kisebbségi jogokért folytatott küzdelem az EU-ban a mai döntéstől függetlenül folytatódik. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és a Minority SafePack Kezdeményező Bizottsága, illetve jogászaink elemezni fogják a Törvényszék érvelését, és eldöntjük, hogy milyen lépéseket tegyünk, egyelőre valószínűnek tűnik, hogy fellebbezni fogunk.”

 

reagált a szerkesztőségünkhöz eljutottatott közleményben Vincze Loránt FUEN-elnök, az RMDSZ európai parlamenti képviselője az ítélethirdetést követően.

 

Miután a Bizottság 2021. január 14-én úgy döntött, hogy nem kezdeményez jogalkotást az MSPI javaslatai alapján, a Polgári Kezdeményező Bizottsága 2021. március 24-én az Európai Unió Törvényszékéhez fordult az Európai Bizottság kezdeményezésről szóló határozatának megsemmisítése iránti kérelemmel. A beadvány szerint az Európai Bizottság megsértette az indokolási kötelezettségét, és nyilvánvaló értékelési hibákat követett el.

 hirdetes_300x300  

 

Háttér:
Az Európai Unióban mintegy 50 millió, őshonos nemzeti kisebbséghez tartozó vagy kisebbségi nyelvet beszélő személy él. A 2013-ban indult Minority SafePack európai polgári kezdeményezés a kisebbségi nyelvek, kultúrák védelmét és támogatását, a kisebbségi jogok biztosítását kéri az Európai Uniótól. Az elmúlt 30 év legfontosabb kisebbségi jogokat szolgáló kezdeményezésének tartják.
Miután a Bizottság kezdetben elutasította a nyilvántartásba vételt, az MSPI-t végül az EU Törvényszékének 2017-es döntése nyomán vették nyilvántartásba. A FUEN által koordinált európai szintű kampányban 1 123 422 hitelesített támogató nyilatkozatot gyűjtöttek össze, és a Minority SafePack kezdeményezés lett az eddigi ötödik sikeres európai polgári kezdeményezés. A kezdeményezés a Bundestag, az Országgyűlés, a holland parlament alsóháza, számos regionális parlament, illetve az Európai Parlament támogatását is megszerezte – utóbbi 2020 decemberében hatalmas többséggel szavazta meg támogatását. Ennek ellenére az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nem kezdeményez jogi aktusokat a javaslatok alapján.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!