Nyitókép forrása: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Bár most mindenki az amerikai félidős választások eredményét figyeli, érdemes kitérni a sokat idézett George Friedman magyar származású amerikai politológus legutóbbi jegyzetére a Geopolitical Futures hasábjaiban. Ebben ugyanis arról értekezik, hogy mit is jelentenek az elmúlt napokban kiszivárgott információk, és mekkora jelentősége lehet az ukrajnai háborúra a G20-as csúcs.

 

Már az is elképesztő jelzésértékkel bír majd, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök végül ellátogat a találkozóra – bár korábban jelezte, hogy valószínűleg nem vesz részt rajta. Hogy miért?

 

Friedman szerint a Washington Postban megjelent információ, miszerint Washington arra kérte Ukrajnát, hogy „legyen nyitott az Oroszországgal való tárgyalásokra”, valójában Putyinnak szóló üzenet, hogy vegyen részt a november 15-én esedékes G20-as csúcstalálkozón, ahol Joe Biden amerikai elnökkel találkozhatna és egyezhetne meg minimum a háború felfüggesztéséről, persze, Ukrajna feje felett.

 

 hirdetes_810x300  

Ugyanakkor egyik fél sincs könnyű helyzetben. Ukrajna csak akkor fogadna el egy megállapodást, ha Oroszország kivonja erőit egész Ukrajnából és jóvátételt fizet. Erre aligha fog sor kerülni. De Ukrajna az USA támogatása nélkül nem tudja folytatni a háborút.

 

„Az a probléma ezzel a háborúval, hogy nem tart sehova, és nem is ér véget. Oroszország gyengül, de messze van még a kapitulációtól. Valahol az ukrán közvéleménynek is van töréspontja, és a háborúnak még azelőtt véget kellene vetni”

 

fogalmazott Friedman, majd kifejeztette, hogy Ukrajna számára a kiszivárogtatott információ szintén üzenet volt: lehet, hogy több győzelmet is el tud érni a háborúban, de még mindig túl kicsi az esélye, hogy legyőzze az oroszokat.

 

Ugyanakkor az oroszok sem szerepeltek túl jól. A megállapodás ezen a szinten attól is függ, hogy Moszkva talál-e olyan kilépési lehetőséget, amely nem tűnik vereségnek.

 

„Ukrajna és az USA nem tud lemondani Ukrajna területi integritásáról. Ukrajna azért, mert ez szuverenitás kérdése, az USA pedig azért, mert túl messzire ment ahhoz, hogy a gyengeség jelét megengedhesse magának. Úgy tűnhet, hogy ez lehetetlenné teszi a megállapodást, de van egy alku, ami működhet”

 

írja. Az alku a következő lehetne:

 

  • Oroszország kivonja erőit Ukrajnából.
  • Az USA megvon minden katonai támogatást Ukrajnától.
  • A NATO garantálja, hogy nem veszi fel Ukrajnát a szövetségbe.
  • Ukrajna újjáépítésére egy alapot hoznak létre az ENSZ égisze alatt a NATO-tagállamok és Oroszország adományaiból.

 

Friedman kiemeli, hogy a fenti megállapodás ugyan nem garantálná Ukrajna számára, hogy Oroszország nem indít még egy inváziót, de egy időre biztosan elveszi Moszkva étvágyát a konfliktustól.

 

A szakértő szerint, ha Putyin végül mégis elmenne a G-20-as csúcsra az azt jelezné, hogy hajlik a megállapodásra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!