Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Martin Meissner

 

A hét elején Magyarország jelezte, hogy nem kívánja támogatni az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy évi 18 milliárd euróval támogassa az Unió Ukrajnát. Bár a kapcsolatot hivatalos nem ismerték el, sejthető, hogy a háttérben az áll, Brüsszel a jogállamiságra hivatkozva foggal-körömmel akadályozza az Újjáépítési Alapból Magyarországnak járó pénzek rendelkezésre bocsátását. Most a német kormánypártok, elsősorban az amerikai kottából játszó Zöldek, illetve a Szabaddemokraták a német parlamenten keresztül egy határozattal kötnék meg Olaf Scholz kezét, nehogy politikai egyezség jöhessen létre.

 

A magyar álláspont elég egyértelmű: nem akarják, hogy a háború árát a magyar állampolgárokkal fizettessék meg.

 

Persze az sem mellékes, hogy miközben Európa válságba taszította saját magát, a liberális mainstream a közös kasszából járó támogatási összegeket blokkolná a konzervatív kormányok vezette országok esetében: Magyarországon és Lengyelországban.

 

 hirdetes_810x300  

„Készek vagyunk a pénzügyi támogatás folytatására kétoldalú alapon, kétoldalú megállapodás alapján Ukrajna és Magyarország között. De biztosan nem fogunk támogatni semmifajta közös európai uniós hitelfelvételt ezen a téren. (…) Miért? Mert egyszer már megtettük. Támogattuk a közös hitelfelvételt a koronavírus-járvány idején, ez azonban több mint elég volt”

 

mondta a minap Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter.

 

A nyugatiak, de az ukránok is a sajtóban támadják Magyarországot. Annalena Baerbock német külügyminiszter csütörtökön arról beszélt, hogy „Magyarországnak nem szabadna pókereznie, hogy nyomást gyakorolhasson Brüsszelre a jogállamisági vitában”.

 

A Politico brüsszeli hírportál szerint négy uniós tisztviselő (természetesen név nélkül) „zsarolási taktikázásnak” hívta a magyar álláspontot.

 

Közben az Ukrajinszka Pravda terjedelmes cikkben próbálja saját szája íze szerint értelmezni a magyar álláspontot. Azt ugyan a bombázás alatt álló ukránoktól nem lehet elvárni, hogy tekintettel legyenek az európai gazdaság helyzetére, a cikk azonban hol a nyugati mainstream szövegét másolja, hol minden kárpátaljai magyar atrocitást az orosz „beszivárgó egységek” számlájára ír, mintha az ukrán állam sosem bánt volna diszkriminatívan a kisebbségekkel szemben. Háborúban álló ország sajtójától objektivitást nehezen várhatunk, de jelzésértékű, hogy a hangulatkeltés fokozódik – minden oldalról.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.