Nyitókép forrása: mti

 

A határellenőrzés további, december 12-ig tartó meghosszabbítását tervezi Ausztria a szlovák határon. A hírről a TASR szlovák hírügynökség számolt be az osztrák belügyminiszter közlésére hivatkozva.

 

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter a döntést az illegális migrációval indokolta, mivel szerinte ez az embercsempészek elleni harc elengedhetetlen része. Karner megjegyezte, hogy Ausztriához hasonlóan Csehország is meghosszabbította az ellenőrzéseket szlovák határon.

 

Eduard Heger szlovák kormányfő csütörtökön tárgyalt Petr Fiala cseh miniszterelnökkel az ügyben. A két kormányfő megegyezése szerint a cseh-szlovák határszakaszon közös rendőri együttműködés keretében fogják ellenőrizni az átkelőket azzal a céllal, hogy gyorsítsák az ellenőrzéseket és egyértelművé tegyék az embercsempészek számára, hogy a határ nem átjárható számukra.

 

 hirdetes_810x300  

Vít Rakušan cseh belügyminiszter szerint bővebb tájékoztatást pénteken adnak majd a kormányfők, az azonban már most is biztosnak látszik, hogy a szlovák határon december 13-a után is érvényben maradnak a határellenőrzések.

 

Az erősödő illegális migrációs nyomásra hivatkozva elsőként Csehország vezetett be szeptember 29-én ideiglenes határellenőrzést szlovákiai határán. Az eredetileg 10 napra szóló intézkedést azóta többször is meghosszabbították. Ausztria ugyancsak szeptember végén, nem sokkal Csehország után vezetett be szlovák határszakaszán ideiglenes határellenőrzést, amelyet szintén többször meghosszabbított.

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!