Nyitókép: AP Photo/Burhan Ozbilici

 

Aljas támadásnak minősítette Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap esti sajtótájékoztatóján a délutáni véres isztambuli robbantást, amelynek információi szerint hat halottja és 52 sebesültje van.

 

Erdogan felszólalásában nyomatékosította, hogy előkerítik a támadás elkövetőit.

 

Robbanás rázta meg Isztambul belvárosát, hatan meghaltak, 52-en megsebesültek

 hirdetes_810x300  

 

 A török államfő hangsúlyozta, hogy talán nem lenne helyes egyértelműen terrorcselekménynek nevezni a történteket, de – mint fogalmazott – „terrorszagot” éreznek.

 

Az első vizsgálatok szerint egy nő játszott szerepet a robbantásban – jelezte. Törökországot és a török népet, ahogy eddig, úgy ezután sem lehet terrorizmussal rabul ejteni – jelentette ki.

 

A detonáció közép-európai idő szerint 14.20 óra körül történt Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon.

 

 

A történteket követően nagyszámú rendőr-, mentő- és tűzoltóegység érkezett a helyszínre. A sérülteket kórházba szállították. A biztonsági szervek lezárták a sétálóutcát a forgalom elől. A levegőben helikopter köröz.

 

Az esettel kapcsolatban a hatóságok átmeneti hírzárlatot rendeltek el, az isztambuli főügyészség pedig nyomozást indított.

 

Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt. A merényleteket túlnyomó többségében az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet hajtotta végre. A pokolgépes támadásokban több százan vesztették életüket.

 

 

Szakértő: Minden jel szerint terrortámadás történt Isztambulban

 

Ezt ugyan még biztosan nem lehet tudni, de az interneten fellelhető felvételek alapján arra lehet következtetni, hogy terrortámadás történ Isztambulban – mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az M1 Híradójának.

 

A robbanással kapcsolatban a török hatóságok hírzárlatot rendeltek el, de a szakértő az eddigi információkból arra következtetett, hogy egy pad alá helyezett táskába helyezhették a robbanószerkezetet. Horváth József szerint a támadást az Iszlám Állam, vagy kurd szeparatisták intézhették. Mint mondta, még ha volt is pár nyugodt hónap az elmúlt időszakban, Isztambul mindig is a kurd szélsőségesek és a muszlim terroristák kiemelt célpontja volt.

 

MTI, M1

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!