Nyitókép: SITA/AP Photo/Emrah Gurel

 

Süleyman Soylu török belügyminiszter hétfő hajnalban a detonáció helyszínén közölte az újságírókkal, hogy őrizetbe vették a vasárnapi isztambuli robbantás fő elkövetőjét, aki a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez köthető.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, vasárnap Isztambul központjában, az egyik forgalmas sétálóutcán bomba robbant. A detonáció következtében legalább hatan meghaltak, több mint 80-an pedig megsérültek. A történteket az elejétől kezdve terrorcselekményként vizsgálták.

 

Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban elmondta, hogy a támadást egy nő követhette el, a belügyminiszter ezt hétfőn nem erősítette meg.

 

 hirdetes_810x300  

Soylu belügyminiszter az újságírókat arról tájékoztatta, hogy az elsődleges vizsgálatok szerint a merényletre az észak-szíriai Kobaniban adták ki a parancsot, az elkövető pedig valószínűleg az északnyugat-szíriai Afrín térségben jutott át a szíriai-török határon. A robbantással kapcsolatban további 21 embert is őrizetbe vettek.

 

A török belügyi tárcavezető kiemelte, hogy Isztambulban már 6 éve nem történt terrorcselekmény. Közölte, hogy a 81 sérültből 50-et már hazaengedtek a kórházból, öt áldozatot az intenzív osztályon kezelnek, két ember állapota továbbra is súlyos.

 

Erdogan elnök vasárnap este aljas támadásnak minősítette a történteket, hangsúlyozta, hogy a török népet és Törökországot ezután sem lehet terrorizmussal rabul ejteni.

 

Erdogan „támadásnak” minősítette a véres isztambuli robbanást. Mint fogalmazott: „terrorszagot” éreznek

 

Megrázó videók kerültek fel az internetre a robbantásról

 

A robbantás után gyorsan felkerültek a videómegosztókra és a Twitterre az első videók magáról a robbantásról és az azt követő helyzetről.

 

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a videók rendkívül felkavaróak!

 

Biztonsági kamerán látható a robbantás pillanata:

 

 

Egy járókelő a tömegben sétálva rögzítette a robbantás pillanatát

 

 

A felvételen az Istiklal Caddesi közepén látható a robbantás nyoma, az utca szélén pedig sérülteket próbálnak meg ellátni

 

 

Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt. A merényleteket túlnyomó többségében az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató PKK hajtotta végre. A pokolgépes támadásokban több százan vesztették életüket.

 

teraz.sk, mti, portfolio.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!