Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michael Sohn

 

Németország államosítja, Lengyelország „kötelező közigazgatási irányítás” alá vonja a Gazprom orosz energiavállalat területükön lévő vagyonát.

 

A németek így a Gazprom egykori leányvállalatára, a Securing Energy for Europe (SEFE) teszik rá a kezüket, hivatalosan azért, mert a cég fizetésképtelen, és próbálják elkerülni a csődeljárást.

 

Teljesebb képet ad, ha azt vesszük, hogy a SEFE kulcsfontosságú energiabeszállító Németországban, hozzá kötődnek a német gáztárolók is. Korábban a Gazprom Germania nevet viselte, de áprilistól német hatósági irányítás alá került, majd az energiaválság átvészelésére 11,8 milliárd eurós hitellel támogatta alá a német kormány – a keretösszeget nemrég 13,8 milliárdra növelték.

 

 hirdetes_300x300  

Németország az elmúlt időszakban sorra államosítja a legfontosabb energiavállalatokat. Szeptemberben átvette a területén lévő, de orosz tulajdonban álló három olajfinomító felett az irányítást, nem sokkal később pedig bejelentette, hogy államosátják az ország legnagyobb gázimportőr cégét, az Unipert is.

 

Lengyelországban az alkotmány tiltja a kisajátítást, ezért ott hatósági ellenőrzés alá vették a Gazprom Europolgazban lévő 48 százalékos tulajdonrészét.

 

Bár az orosz egykoron legfontosabb gázvezetéke, a Jamal korridor üzemeltetője a lengyel Gaz-System volt, a Lengyelország területén 684 kilométeren hosszan haladó Jamal az Europolgaz tulajdonában van. A cégben pedig eddig az oroszok 48 százalékos részesedéssel bírtak.

 

Lengyelország szeptemberben szankciókat vetett ki a Gazpromra és 50 orosz oligarchára, nagyjából ugyenebben az időben az oroszok teljesen leállították a szállítást a Jamalon keresztül arra hivatkozva, hogy Lengyelország nem volt hajlandó „rubelben fizetni” (technikailag nem rubelfizetésről van szó, de a fizetési hajlandóságot az orosz és lengyel fél is úgy értelmezi, ahogy épp geopolitikai érdekeinek megfelel – a szerk.).

 

SITA, reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!