Nyitókép: Hszi Csin-ping kínai elnök és Joe Biden. Fotó: Lintao Zhang/Getty Images

 

Hétfőn az indonéziai Bali szigetén találkozik Hszi Csin-ping kínai államfő és Joe Biden amerikai elnök. A találkozóra még a G20-as csúcs előtt kerül sor.

 

Biden és Hszi utoljára akkor találkoztak személyesen, mikor Biden még az Obama-kormányzat alelnöke volt, 2021-es januári hivatalba lépése óta összesen öt telefon- és videóhívást folytattak le.

 

A két szuperhatalom vezetője várhatóan Tajvanról, Ukrajnáról és Észak-Korea nukleáris törekvéseiről tárgyal majd, tehát csupa olyan témáról, melyek a kedden kezdődő G20-as csúcson is biztosan felmerülnek majd.

 

 hirdetes_810x300  

„Nagyon kevés félreértésünk van. Csak ki kell találnunk, hol vannak a vörös vonalak és melyek a legfontosabb dolgok mindannyiunk számára a következő két évben”

 

mondta az amerikai elnök a kambodzsai Phnom Penhben újságíróknak.

 

Bár korábban tett rá utalásokat, Putyin mégsem vesz részt személyesen a G20-as csúcson. A Kreml közlése szerint „túl elfoglalt”, így külügyminisztere, Szergej Lavrov képviseli majd Oroszországot a csúcstalálkozón.

 

Biden vasárnap érkezett meg Balira. A szuperhatalmak közötti kapcsolat évtizedek óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. Hongkong és Tajvan helyzete mellett többek között a Dél-kínai-tenger kérdése, a kereskedelmi korlátozások és a kínai technológiákra vonatkozó amerikai korlátozások is növelték a feszültséget. Amerikai tisztviselők szerint azonban az elmúlt két hónapban Peking és Washington is csendes erőfeszítéseket tett a kapcsolatok helyreállítása érdekében.

 

Berlin kétfelé játszik az amerikai-kínai hidegháborúban, Scholz Pekingbe utazik, őrjöngenek az amerikaiak (Körkép-háttér)

 

portfolio.hu, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.