Nyitókép: Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn „a háború végének kezdeteként“ minősítette az orosz hadsereg kivonását a dél-ukrajnai Herszonból. Ezt hétfőn nyilatkozta a visszaszerzett városban tett látogatása során.

 

Zelenszkij szerint az „erős ukrán hadsereg” kitartóan visszaszerzi azokat a területeket, amelyeket Oroszország az ukrajnai invázió során elfoglalt. Ugyanakkor elismerte, hogy ez a törekvés nehézségekkel és nagy emberáldozatokkal jár együtt.

 

Ukrajna elnöke kitüntetéseket adott át a katonáknak Herszon főterén.

 hirdetes_810x300  

 

„Megyünk előre… Készen állunk a békére az egész országunk számára“

 

– mondta a katonáknak és a város lakóinak.

 

Zelenszkij egyúttal köszönetet mondott az Észak-atlanti Szövetségnek és más szövetségeseknek az orosz agresszió elleni küzdelemben nyújtott folyamatos támogatásukért. Külön kiemelte az USA-ból érkező rakétarendszerek szállítását, amely szerinte „nagy változást“ hozott a csatákban.

 

Az ukrán hadsereg pénteken szerezte vissza Herszon irányítását, miután az orosz védelmi minisztérium utasítására a megszálló csapatok kivonultak onnan.

 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn az ukrán elnök herszoni látogatásával kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy „ez a terület továbbra is az Orosz Föderáció része“.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!