Herszon után merre tovább? Megérkezett Zelenszkij 10 pontos javaslata a háború lezárására - Körkép.sk
Külügyek

Herszon után merre tovább? Megérkezett Zelenszkij 10 pontos javaslata a háború lezárására

A Nyugat tárgyalna, ezért itt-ott mintha Ukrajna is keresné az utat, hogyan ne kelljen elutasítani a tárgyalásokat.

Nyitókép forrása: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Az ukrán közlések szerint Herszonban az oroszok a kritikus és polgári infrastruktúra egészét tönkretették. Ennek ellenére a Dnyeper jobb partja most már ukrán kézen van, ellenben az a déli régiókból az oroszok aligha fognak kivonulni harc nélkül.

 

Különösebb visszhangja nem volt, de pár nappal az orosz visszavonulás előtt a La Repubblica olasz lap arról írt, hogy a Nyugat béketárgyalásokat ajánlott Oroszországnak azzal a feltétellel, hogy adja át Herszont az ukránokat. Ez kvázi megtörtént.

 

Sőt, a kijevi vezetés nagyon komoly kritikákat kapott belföldön, amiért nem támadta érdemben a visszavonuló orosz csapatokat. Így most Kijev minden csatornán azt bizonygatja, hogy nincs titkos megállapodás az oroszokkal, nem is lehet, mert “a lakosság által hozott áldozatért meg kell fizetni”.

 

Igaz az is, hogy egy háborút abbahagyni nem egyszerű. Rengeteg a halott, a sebesült, hatalmasak az anyagi károk. Ilyen körülmények között azt mondani egyik pillanatról a másikra, hogy ennyi volt, tárgyalunk, az politikai (és akár tényleges) öngyilkosság lenne. Így az ukrán vezetésnek meg kell találnia a módját, hogy eladhatóvá tegye a tárgyalásokat (és akkor még nem beszéltünk a békéről). Közben a háborúban érdekelt elemek (mindazok, akik a háborúnak köszönhetik előnyös pozíciójukat, vagy jól jártak a nyugati fegyverszállítmányokból és anyagi támogatásokból) igyekeznek ellehetetleníteni a tárgyalásokat.

 

Ugyanakkor a nyugati sajtóban arról írnak, hogy a G20-as csúcson születhet áttörés az ukrajnai háború kapcsán, az amerikai és orosz hírszerzők képviselői pedig Ankarában egyeztetnek (névleg a nukleáris háború veszélyének enyhítéséről). Egyik találkozón sincs jelen Ukrajna delegációja.

 

Az elmúlt hét napban az amerikai vezérkari főnök felhívta a figyelmet, hogy Ukrajnának a telet a tárgyalásokra kellene kihasználnia. Az amerikai pénzügyminiszter kijelentette, hogy a globális gazdaságnak jobb lenne, ha véget érne az orosz-ukrán háború. A Pentagon pedig a minap közölte, hogy nincs jele az oroszok további visszavonulásának, és nagy erőkkel fogják védeni.

 

Ukrajna szempontjából a hivatalos nyugati narratíva 5 fő pontból áll:

 

 • Csak Ukrajna döntheti el, hogy mikor ül tárgyalóasztalhoz.
 • Olyan megoldás nem jöhet szóba, ami nem tartalmazza Ukrajna területi szuverenitásának helyreállítását.
 • Az Orosz Föderáció nem úgy viselkedik, mint egy ország, amely tényleg a háború lezárását akarja.
 • Ukrajna támogatása addig fog tartani, ameddig csak szükséges, hogy a lehető legkedvezőbb pozícióból tárgyalhasson.
 • Nyomást gyakorolni Ukrajnára, hogy tárgyaljon, igazságtalan Ukrajnára nézve, mert agresszió áldozata, amit Oroszország felelőssége, rajta múlik a lezárása is.

 

Az ukrán sajtó szerint minden más tárgyalást sürgető álláspont (a magyar, afrikai, dél-amerikai és közép-ázsiai véleményeket beleértve) orosz propagandisták szervezésében hangzik el.

 

Kijev kiútkeresését érezni lehet Zelenszkij keddi nyilatkozatában, amelyben 10 pontos békefeltételt közölt, miközben elutasította egy “Minszk 3” lehetőségét (a Minszk 1 és 2 a háború előtt kudarcot vallott, részben az oroszok, részben az ukránok rúgták fel a megállapodást, amit Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország együtt hoztak tető alá).

 

A tízpontos feltétel a következőket tartalmazta:

 

 • Sugárzásbiztonság és nukleáris biztonság – ez az ukrán elnök olvasatában a zaporizzsjai atomerőmű visszaadását jelenti.
 • Élelmiszerbiztonság – Zelenszkij kiterjesztené a gabonafolyosó programot a mikolajivi kikötőre is, ami a Dnyeper torkolatánál található, és Herszon visszavétele előtt kockázatos lett volna használni erre a célra.
 • Energiabiztonság – sajátos logika mentén ezen címszó alatt az ukrán elnök légvédelmi rakétarendszereket kért a G20-as csúcson – nyilván kritikus infrastruktúrája védelmére. Ezenkívül a kritikus infrastruktúrát érő támadások azonnali felfüggesztését követelte.
 • Foglyok és internáltak szabadon bocsátása – ide katonák is civilek is tartoznak, az ukrán elnök külön kiemelte az Oroszország területére háború előtt deportált 11 ezer ukrán állampolgárságú gyereket is.
 • Az ENSZ Alapokmányának végrehajtása – ez egy finomabb kifejezése Ukrajna területi egységének visszaállítására. Megjegyezzük, elég finom megfogalmazás arra, hogy kiskaput biztosítson a retorikában.
 • Az orosz csapatok visszavonása, az ellenséges harci tevékenységének beszüntetése.
 • Igazságszolgáltatás – Zelenszkij szerint a világnak létre kell hoznia egy nemzetközi törvényszéket az orosz háborús bűnök kivizsgálására.
 • Környezetvédelem – a természeti károk enyhítése, helyreállítása.
 • Az eszkaláció megelőzése – ezt az ukrán elnök úgy képzeli el, hogy létrejön egy Kijevi Biztonsági Paktum nevű egyezmény. Zelenszkij nem mondja már ki a NATO-tagságot, de nyitva hagyja a lehetőségét. A Paktum köré szervezett nemzetközi konferencián az ő elképzelése szerint “lefektetnék a háború utáni biztonsági architektúra alapjait az euroatlantista környezetben”. Azt is mondta, a mostani háború is azért tört ki, mert Ukrajna “megpróbált szürke zónában maradni a NATO és az orosz imperializmus között”. Mi azért hozzátesszük, hogy az egész háború elvileg azért tört ki, mert Ukrajna be akart lépni a NATO-ba…
 • A háború végének megerősítése – hivatalos békekötés.

 

Körkép.sk, ukrinform

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket