Nyitókép: AP Photo/Andrew Kravchenko

 

Több forrás is megerősítette, hogy legalább két robbanást hallottak az ukrán fővárosban kedd délután. A robbanásokat országszerte légiriadó-szirénák követték, órákkal azután, hogy Volodimir Zelenszkij elnök videóbeszédet tartott a G20- csúcstalálkozón.

 

Egész Ukrajnában légiriadó van érvényben, a jelek szerint rakéták csapódtak be Kijevbe. Andrij Jermak, az elnök vezérkari főnöke a Twitteren azt írta, Moszkva „új rakétatámadással” reagált Zelenszkij beszédére:

 

„Komolyan elhiszi valaki, hogy a Kreml valóban békét akar? Engedelmességet akar. De a nap végén a terroristák mindig veszítenek”.

 

 hirdetes_810x300  

„Támadás a főváros ellen. Az előzetes információk szerint két lakóépületet ért találat Pecserszk kerületben” – írta Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko a Telegramon. Aktiválták a légvédelmet, amely több rakétát is elfogott Kijev felett, a helyszínen orvosok és mentők dolgoznak.

 

A világ vezetői jelenleg Indonéziában tartják a G20-ak találkozóját, ahol elítélték az Ukrajna elleni háborút. A támadások épp akkor történtek, amikor Szergej Lavrov külügyminiszter, Oroszország képviselője a tárgyalásokon, repülőgéppel elhagyta Balit.

 

Máshol is támadtak az oroszok: Vitalij Kimm, Mikolajiv polgármestere szerint három hullámban indítottak rakétákat a város ellen. Csernyihivben Vjacseszlav Csausz kormányzó arra figyelmeztette az embereket, hogy keressenek menedéket, mondván, „a rakétacsapás folytatódik”.

 

Az elmúlt héten Moszkva kivonta csapatait a déli Herszon városából, ami jelentős csapás a megszállók számára. A múltban többször előfordult, hogy amikor Oroszország veszteségeket szenvedett a szárazföldön, a levegőből indított támadásokat, hogy visszavágjon.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!