Nyitókép: Christophe Gateau/dpa via AP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán azt mondta a G20-ak vezetőinek, hogy „terrorista állam” van köztük. Egyúttal Oroszországot vádolta meg a Lengyelország elleni rakétatámadással, amelyben kedden két ember meghalt.

 

Zelenszkij videóhíváson keresztül szólt a G20-csoport vezetőihez az indonéziai Bali szigetén tartott csúcstalálkozón. A lengyel területen bekövetkezett rakéta-becsapódást „Oroszország valós nyilatkozatának nevezte, amelyet (Moszkva) a G20-ak csúcstalálkozójára hozott“.

 

A rakéta egy mezőgazdasági objektumot talált el a lengyelországi Przewodów faluban. Andrzej Duda lengyel elnök szerint a nyomozók még nem tudták biztosan megmondani, hogy ki lőtte ki a rakétát, és hol készült. Joe Biden amerikai elnök szerint nem valószínű, hogy a rakétát orosz területről indították volna, sőt egyes jelek szerint egy ukrán légvédelmi rakéta csapódhatott be Kelet-Lengyelországban.

 hirdetes_400x285  

 

Biden: A Lengyelország területén landoló rakétát valószínűleg nem Oroszországból lőtték ki

 

Ennek ellenére az ukrán elnök azt állítja, hogy az incidens mögött Oroszország áll, amely ugyanazon a napon – kedden – újabb hatalmas rakétatámadást intézett Ukrajna városai ellen.

 

„Egy terrorista állam van köztetek, ami ellen mi védekezünk. Ez a valóság“

 

– mondta Zelenszkij második beszédében a G20-csúcson.

 

Az ukrán elnök „gyors reakcióra“ szólított fel a lengyelországi incidens kapcsán.

 

Ukrajna szövetségesei azonban óvatosan járnak el az ügyben. Biden azt mondta, hogy válasz csak az incidens kivizsgálása után érkezik.

 

„Gondoskodni fogunk arról, hogy pontosan kiderítsük, mi történt… és aztán közösen meghatározzuk a következő lépésünket“

 

– mondta Biden, miután a G20-as csúcstalálkozón szövetségeseivel tárgyalt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!