Nyitókép forrása: twitter

 

Az egyik területvédelmi egység katonája, Oljha Lekunova az NTA televízió élő adásban sugárzott talkshowjában arról beszélt, hogy minden orosznak, beleértve a gyerekeket is, meg kell halnia, nem szabadna léteziük. A katonanő nemrég még orosz fogságban volt, így indulatai, kijelentései nem meglepők. Az viszont már egy teljesen más kérdés, hogy propaganda célokkal ezt leengedi az ukrán tévé, méghozzá úgy, hogy a műsorvezetők kvázi megerősítik Lekunová kijelentéseinek „helyességét”.

 

Mikor a műsorvezető arról kérdezte Lekunovát, hogy mit gondol az oroszokról és Oroszországról, azt felelte:

 

„Úgy gondolom, hogy mindannyiuknak meg kell halniuk, a kisgyermekeknek is. Nem szabadna léteziük sem”

 

válaszolta. Oroszország kapcsán pedig azt mondta, hogy az csak egy „széles határ Finnország és Kína között”.

 hirdetes_300x300  

 

Még megdöbbentőbb volt a műsorvezető reakciója, aki csak annyit mondott: „Kemény kijelentések, de igazságosak”.

 

Az orosz propaganda természetesen ráharapott a témára, és nácinak titulálták az ukrán katonanőt.

 

Ma már kissé homályba vész, de a háborút Putyin orosz elnök eredetileg Ukrajna denácítlanítása miatt kezdte el. Ez alapján aztán az orosz propaganda „speciális terveket” szőtt Ukrajna sorsáról. A Ria Novosztyi áprilisban például az ország feldarabolását, a lakosság „átképzését” vizionálta.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy nem minden ukrán döntéshozó nézi jó szemmel a fenti durva megnyilvánulásokat. Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó például már augusztusban is kritizálta sajátjait, amiért kijelentéseikben nem tesznek különbséget az oroszok között, és „ostobaságnak nevezte” ezt az általánosítást.

 

Sajnos azonban ez a gyűlölet a háború velejárója, és ezalól egyik oldal sem kivétel. Az ukránok kirohanásai ugyanakkor azért feltűnőbbek, mert győzni akarnak. Ez azt jelenti, hogy egy nap vissza akarják kapni a keleti területeiket is, ahol rengeteg orosz él – akik ezek után mire számítsanak a Lekunova féléktől? Aligha lehet majd arra számítani, hogy egy ukrán győzelem esetén a gyűlölet csak úgy egyszerűen eltűnik. Főleg, hogy az oroszok tovább táplálva azt, szisztematikusan rombolják a polgári infrastruktúrát egész Ukrajna területén, ahol épp most köszöntenek be a -10 fokos fagyok.

 

Körkép.sk, standard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.