Nyitókép: Alessandro Rampazzo/AFP/Getty Images

 

Fokozza a biztonsági intézkedéseket Finnország az Oroszországgal közös határán az ukrajnai orosz invázió, illetve az annak nyomán kialakult feszült helyzet miatt. Ennek jegyében mintegy 200 kilométernyi, 3 méter magas, szögesdróttal ellátott kerítést építenek. A projekt az ismertetett tervek szerint 380 millió euróba kerülhet.

 

„Finnország és Európa biztonsági helyzete alapvetően megváltozott. A finn-orosz határ jól, sőt példaértékűen működött, de a kialakult helyzetben minden okunk megvan arra, hogy felülvizsgáljuk és újra átgondoljuk a megállapodásainkat”

 

– mondta a finn határőrség dandártábornoka, Jari Tolppanen.

 

 hirdetes_810x300  

Ismo Kurki projektmenedzser tájékoztatása szerint a kerítéssel megerősített határszakaszra éjjellátó kamerákat, lámpákat és hangszórókat telepítenek. Az építkezés három ütemben zajlik majd. Először három kilométer hosszú próbakerítést építenek 2023 márciusában az imatrai határátkelőhelyen, majd a második szakaszban 2023 végétől további 70 kilométernyi kerítés épül határátkelők közelében. A harmadik fázist a tervek szerint 2025-ben vagy 2026-ban fejezik be.

 

A finn kormány a költségvetésében már hatmillió eurót elkülönített a kísérleti projektre és 139 milliót a második ütemre.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!