Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Frank Augstein

 

Miközben az Egyesült Királyság kormánya – élén az új kormányfővel, Risi Sunakkal – hatalmas, 55 milliárd angol font értékű adóemelési és kiadáscsökkentési csomagot jelentett be, az ország a valaha mért legsúlyosabb életszínvonal-csökkenéssel néz szembe – írja a CNBC.

 

Nagy-Britannia már hivatalosan is recesszióban van, és jövőre 1,4 százalékos GDP-csökkenést jósolnak számára. A brit Költségvetési Felelősség Hivatal csütörtökön közzétett előrejelzése szerint a lakosság reáljövedelme 4,3 százalékkal fog csökkenni 2022–2023 viszonylatában. 

 

Ami a reáljövedelem visszaesését illeti, ez lesz a legsúlyosabb megélhetési válság, amit a statisztikák vezetése óta a britek megéltek. Azt 1956–57-es időszak szintén súlyos gazdasági nehézségei csak a második helyre szorultak visszak 2,8 százalékos reáljövedelm-csökkenéssel.

 

 hirdetes_300x300  

A reáljövedelmek idén és jövőre akkorát zuhannak Nagy-Britanniában, hogy ez az elmúlt 8 évben elért emelkedést lényegében lenullázza. A 2008-as reálbérszintet pedig csak 2027-ben sikerül újra elérni.

 

A munkanélküliség is nagymértékben nőni fog. Az előrejelzések szerint több mint félmillióval nő majd a munkanélküliek száma, így az állástalanok aránya a jelenlegi 3,4 százalékról 4,9 százalékra nő majd 2024 második felére.

 

A nominálbérek az Egyesült Királyságban is nőni fognak jövőre és azután is, de nem tudják majd tartani az ütemet az inflációval. Jelenleg csak 2024-ben kezdenek el újra emelkedni a reáljövedelmek.

 

Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter 30 milliárd fontos kiadáscsökkentést és 25 milliárd fontos adóemelést jelentett be.

 

Ennek része az energiatámogatási program felszámolása is. Ez a program jelenleg a háztartások energiaszámláit 2500 fontban maximálja. Hunt elmondása szerint ezt a küszöböt évente 500 fonttal megemelik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!