Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Érdekes írást tett közzé a magyar származású amerikai politológus és geopolitikai gondolkodó, George Friedman a Geopolical Futures hasábjain. A lengyel rakétaincidens kapcsán megjegyezte, hogy ha a folytatódik a háború, akkor dolgok előbb-utóbb „kicsúszhatnak a kezünkből”, és az oroszok számára vonzóbbá válhat az atomfegyver bevetése. Talán még ennél is fontosabb az a megállapítása, hogy az USA elérte stratégiai céljait Ukrajnában, és akár megérdemli Oroszország, akár nem, ideje tárgyalásokat kieszközölni.

 

A lengyel rakétaincidenssel kapcsolatban azt írta, mikor értesült a hírről, úgy látszott, az oroszok megtámadtak egy nem harcoló országot, és kiterjesztették a háborút a NATO többi tagjára is.

 

„Ha az oroszok kiterjesztették volna a háború Lengyelországra, az Egyesült Államok csapást mért volna Oroszországra, amit eddig még nem tett meg. Az igazán veszélyes az a dologban, hogy repülő rakéták esetén nem lehet megállapítani, hogy melyikben van nukleáris és melyikban hagyományos robbanófej. Ez a bizonytalanság potenciális kölcsönös atomcsapássá változtatná a háborút”

 

fogalmazott. Majd kifejtette, hogy létfontosságú volt, hogy az Lengyelországba csapódó rakéták ne legyenek oroszok. Végül hivatalosan az ukránoknak tulajdonították a rakétát.

 hirdetes_810x300  

 

Miért is folytatódjon ez a háború?

 

Friedman szerint most már felmerül az a kérdés is, hogy egyáltalán miért folytatódik még ez a háború.

 

Katonai értelemben vannak racionális okai: Oroszország stratégiai mélységet akar, a Nyugat pedig nem akar orosz jelenlétet keleti határán. De nem akar ott harcokat sem.

 

Oroszország célja az volt, hogy átvegye az irányítást Ukrajna felett, és megakadályozza, hogy oroszellenes erők bázisként használják, de ez a terve az ukránok ellenállása és az amerikai fegyverek tömege miatt meghiúsult. Ennek ellenére Friedman nem gondolja, hogy Oroszország elvesztette volna ezt a háborút, de az sem valószínű, hogy sikeres lenne a hadjárata.

 

„Az ukránok érthető módon vissza akarják szerezni egész országukat. De minden életképes tárgyalás lehetőséget ad Moszkvának arra, hogy megmentse az arcát. Ha Oroszország üres kézzel kénytelen távozni a tárgyalóasztaltól, Vlagyimir Putyin orosz elnök pozíciója még ingatagabb lesz, mint most, ami arra kényszeríti, hogy folytassa a háborút”

 

fogalmazott a szakért, majd hozzátette:

 

„Ukrajna számára fájdalmas lenne egy kis darab terület átengedése a Donbaszban, amely egyébként is orosz többségű régió, de a háború folytatódása esetén mi ez a fájdalom az életüket vesztő ukránok számához képest”

 

A szakértő szerint az USA birtokolja az adukat. Nélküle Ukrajna nem folytathatja a háborút, és Washington már világossá tette Kijev számára, hogy itt az ideje tárgyalni a háború lezárásáról. 

 

Washington ugyan nem veszített embereket ebben a háborúban, de temérdek pénzt költött az ukrán haderőre, ennek egy része pedig most hiányzik az amerikai gazdaságból.

 

Európa gazdasága is kellőképp megviselt ahhoz, hogy felvetődjön a kérdés, hogy ilyen körülmények között a szövetség egyáltalán túléli-e ezt a telet. 

 

„Az Egyesült Államok teljesítette a maga számárú kitűzött küldetést, és tudja, hogy béke engedményeket fog jelenteni Oroszországnak”

 

fogalmazott.

 

Friedman azonban leszögezi azt is, hogy ha folytatódik a háború, akkor a dolgok kicsúszhatnak az ellenőrzés alól. Bár Oroszországnak nem sikerült győznie, még mindig küzdhet, bármilyen eredménytelenül is.

 

„Ha olyan helyzetbe hozzuk, hogy nincs lehetősége tárgyalni, akkor a nukleáris lehetőség vonzová válhat Moszkva számára. Valójában nem hiszem, hogy ez megtörténne, de az orosz irracionalitás kockázata miatt nem éri meg kockáztatni”

 

írja Friedman.

 

A következtetései önmagukért beszélnek:

 

  • Ukrajnának fontos a minél nagyobb alkupozíció, de az ország szörnyű árat fizet érte.
  • Oroszország elérte katonai teljesítőképessége határát.
  • Az USA pedig elérte céljait.

 

„A továbblépéshez olyan tárgyalásra lesz szükség, amelyben Oroszország kérni tud, és attól függetlenül, hogy megérdemli-e vagy sem, ez véget vethet az emberi veszteségek sorának.”

 

fogalmazott a politológus.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!