Nyitókép forrása: SITA/AP Photo

 

Ukrán tűz alá került a zaporizzsjai atomerőmű, de sugárzásszivárgást nem észleltek – közölte a TASS orosz hírügynökségre hivatkozva a Reuters.

 

Európa legnagyobb atomerőművének területét 15 bombatalálat érte az orosz Roszenergoatom vezérigazgatójának főtanácsadója szerint.

 

„Nem csak tegnap, de mai is lövik a létesítményt”

 

fogalmazott a tisztviselő. Az egyik bomba egy nukleárishulladék-tároló közelében csapódott  be, a másik a kiégett fűtőelemek tárolója közelében robbant.

 hirdetes_400x285  

 

Az ukrán Energoatom az oroszokat vádolja a bombázásokkal, annak ellenére, hogy az épületek és az atomerőmű területe tavasz óta orosz kézen van.

 

A Nemzetközi Atomenergiaügynökség (NAÜ) hivatalos honlapján „erőteljes robbanásokról” számol be, amelyek véget vetettek az atomerőmű körüli „viszonylagos nyugalom” időszakának. A NAÜ szerint fokozott intézkedésekre van szükség a nukleáris balesetek megelőzésére.

 

A NAÜ az erőmű vezetésétől kapott információkra hivatkozva azt közölte, hogy a zaporizzsjai atomerőmű telephelyén néhány épület és elektromos berendezés sérült meg, de ezek egyike sem kritikus fontosságű a nukleáris biztonság és védelem szempontjából.

 

„Rendkívül nyugtalanítókak a tegnapi és a mai reggeli hírek. A nagy atomerőmű területét robbanások érték, ami teljesen elfogadhatatlan. Aki e mögött áll, annak azonnal be kell szüntetnie az atomerőmű bombázását. Ahogy már sokszor elmondta, az illető a tűzzel játszik”

 

fogalmazott. A NAÜ mindkét harcoló félhez eljuttatta hivatalos állásfoglalását, amelyben védelmi övezet létrehozását sürgeti az atomerőmű körül.

 

Érdemes kiemelni, hogy a Reuters ebben a hírben – a korábbi zaporizzsjai atomerőművet érintő cikkeitől eltérően – nem az ukrán Enerhodar nyilatkozatát vette alapul, és nem az ukrán narratívát hangsúlyozta az orosszal szemben. Már eleve az is meglepően nagy változás a korábban tapasztaltakhoz képest, hogy a TASS-től átvették az ukrán bombázásról szóló megállapítást – és azzal kezdték a hír tálalását is. A korábbi zaporizzsjai atomerőműről szóló cikkekben módszeresen kerülték az olyan megfogalmazásokat, amely ukránokra mutatott volna. Helyette azt írták: „a felek egymást vádolják a létesítmény bombázásával”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!