Nyitókép: SITA/AP

 

Ukrajna a jövő évtől emeli fogja az orosz olajnak a Barátság kőolajvezetéken keresztül Kelet-Európába irányuló tranzitdíját az orosz hadsereg támadásai miatt, amelyek az ország áramellátását érintették. A TASR a Bloomberg jelentése alapján tájékoztatott a hírről.

 

A Bloomberghez eljutott levél szerint az ukrán olajvezeték-hálózat üzemeltetője, az Ukrtransnafta arról tájékoztatta orosz partnerét, a Transneftet, hogy „az ukrán energiainfrastruktúra folyamatos pusztulása jelentős villamosenergia-hiányhoz, költségeinek növekedéséhez és üzemanyaghiányhoz vezetett“.

 

Volodimir Cependa, az Ukrtransnafta vezérigazgatója által aláírt levélben az áll, hogy az ukrán cégnél a személyzet biztonságos munkakörülményeinek megszervezésének és a felszerelések védelmének költségei is emelkedtek.

 hirdetes_810x300  

 

Az Ukrtransnafta ezért január 1-jétől tonnánként 2,10 euróval 13,60 euró/tonnára emeli a magyarországi és szlovákiai olajszállítás díjait. Ezt a díjat áprilisban is emelték, így éves szinten összesen 51%-kal nőtt.

 

A Transneft egyelőre még nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, az ukrán NJSC Naftogaz, az Ukrtransnafta egyedüli tulajdonosa pedig nem kívánta kommentálni a jelentést.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.