Nyitókép forrása: SITA/Polish Police via AP

 

Az amerikai AP hírügynökség elbocsátotta azt az újságírót, aki egyik cikkében azt írta, hogy a rakétát, amely Lengyelország határközeli területére csapódott be, oroszok lőtték ki.

 

Az újságíró anonim amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozott. A cikket az AP később visszavonta (akkor már a világ legtöbb hírportálja átvette).

 

A lengyel Przewodów településen történt tragikus rakétaincidensre november 15-én este került sor. Ukrajna ellen épp masszív rakétatámadást folytattak az oroszok, mikor egy töltet Lengyelország területére becsapódva két embert megölt.

 

 hirdetes_810x300  

Soha nem voltunk olyan közel egy NATO-Oroszország közti háborúhoz, mint aznap este, és bár adta magát a lehetőség, hogy egy eltévedt orosz rakétáról van szó (amely eshetőségre a szakértők már a háború elejétől figyelmeztettek, mint eszkalációs veszélyre), végül nem ez bizonyosodott be. A politikusok első érdemi kijelentései óvatosan voltak, de egyértelműen kizárták a szándékosságot, később pedig az USA és Lengyelország is jelezte, hogy valószínűleg ukrán rakétáról volt szó. Az AP első cikke tehát nemcsak téves volt, de súlyos következményekkel is járhatott volna.

 

Az AP hírügynökség egy nappal az incidens után adott közre helyreigazítást, amelyben azt írta, hogy anonim forrása tévedett, és „a későbbi hírek igazolták, hogy a rakéták orosz gyártmányúak voltak, amelyet legnagyobb valószínűséggel Ukrajna lőtt ki az orosz támadás ellen védekezve”. Egyúttal belső vizsgálatot rendeltek el a szerkesztőségben.

 

A The Washington Post közlése szerint az elbocsátott újságíró a 35 éves James LaPorta volt, egykori tengerészgyalogos, aki Afganisztánban is szolgált. Az AP-hoz 2020 áprilisában került, előtte több éven át szabadúszó újságíró volt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.