Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Aurel Obreja

 

A Gazprom orosz energiavállalat azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy visszartja a Moldovának szánt gázmennyiségeket, ezért csökkenteni fogja az Ukrajnán keresztüli szállítás mennyiségét. Ukrajna tagad, és azt állítja, Oroszország politikai eszközként alkalmazza a földgázt.

 

A Gazprom előrevetítette, hogy november 28-tól az Ukrajnán keresztüli szállítást a Moldovától visszatartott mennyiségnek megfelelő mértékben vágja vissza. Az ukrán gázvezeték az utolsó Nyugat-Európába gázt szállító folyosó, amely jelenleg nem működik teljes kapacitáson.

 

Moszkva szerint Ukrajna 52,52 millió köbméter Moldovának szánt gázt halmozott fel.

 

 hirdetes_300x300  

Moldova elnöke hétfőn figyelmeztette a lakosságot, hogy készüljenek a kemény télre, mivel az ország energiaválsággal néz szembe, „Oroszország ukrajnai háborúja pedig veszélyezteti az energiaellátás biztonságát és megemeli az árakat”.

 

Mindenesetre az ukrán narratíva elég zavaros. Egyrészt azt állítják, hogy minden, a Szudzsa belépési ponton beérkező gázt továbbítottak Moldovának, másrészt viszont azt is közölték, hogy a Gazprom el akarta vágni Moldovát az ukrán gázszállító rendszer és föld alatti gáztárolókapacitás használatának lehetőségétől a fűtési szezon kezdetén, hogy növelje Moldova orosz gáztól való függését.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az ukránok súlyos energiahiánytól szenvednek az orosz bombázások következtében, ráadásul nem először fordulna elő, hogy megcsapolják az orosz gázvezetékeket. Ugyanakkor a Gazpromnak korábban Moldovával is volt számlafizetési vitája, és a szállítások csökkentésére is sor került – igaz, végül született egy kompromisszumos megállapodás.

 

Körkép.sk, Reuters, Bloomberg

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!