Nyitókép: Michal Dyjuk/AP

 

A fehéroroszok ellenzik, hogy az orosz erők oldalán csatlakozzanak az ukrajnai háborúhoz. Nulla az esélye annak, hogy ez megtörténjen a jelenlegi helyzetben, amikor az orosz hadsereg nem tud nyerni – mondta Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető az iRozhlas.cz szervernek hétfőn megjelent interjújában.

 

Megjegyezte ugyanakkor, fennáll annak a lehetősége, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök parancsot fog kiadni az ukránok elleni harc megkezdésére a Vlagyimir Putyin iránti hűség jeleként. De mint hangsúlyozta, Lukasenko „tudatában van annak, hogy ilyen esetben a fehérorosz katonák dezertálnának, elrejtőznének, megszöknének és átállnának a másik oldalra“.

 

„Biztosan nem harcolnának az ukránok ellen. Először is, nincs meg a motivációjuk, nem akarnak harcolni egy olyan nemzet ellen, amely oly közel áll hozzánk. Másrészt tudják, hogy nem jól képzettek, nincsenek jól felszerelve”, és „ágyútölteléknek” használnák őket”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta.

 

Cihanouszkaja szerint Putyin és Lukasenko között elsősorban szituációs barátság van. „Jelenleg Lukasenkónak szüksége van Putyinra, mint hatalma egyetlen támogatójára“ – jelentette ki, hozzátéve, hogy a fehérorosz vezető politikai és gazdasági segítséget kap Moszkvától.

 

„Putyinnak pedig szüksége van Lukasenkára, mert szüksége van a mi területünkre“ – tette hozzá, megjegyezve, hogy Lukasenko mindent megad, ami az orosz erők számára szükséges – „infrastruktúrát, embereket, kórházakat az orosz katonák ellátásához“.

 

Fehéroroszország is profitál a Putyinnal kötött szoros szövetségből, mivel olcsó olaj és gáz áll a rendelkezésére – magyarázta Cihanouszkaja. „Tehát Lukasenko a függetlenségünkkel fizet az olcsó olajért és gázért“ – jelentette ki. „Biztos vagyok benne, hogy jó vezetéssel országunk képes lenne megszabadulni az Oroszországtól való függéstől“ – tette hozzá.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!