Nyitókép: picture-alliance/Photoshot/M. Lolos

 

Hajómentés folyik a görögországi Kréta szigete közelében kedd hajnal óta, miután egy hajó csaknem ötszáz migránssal a fedélzetén vészjelzést küldött – közölte kedden a görög parti őrség, hozzátéve, hogy a mentést nehezíti az erős szél.

 

A bajba került hajó közelében két teherhajó, egy olajszállító tartályhajó és két olasz halászhajó tartózkodik, ezek is segítséget tudtak nyújtani.

 

A görög parti őrség és az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) megerősített égei-tengeri járőrözése miatt az embercsempészek mostanában a Krétától délre fekvő, hosszabb és veszélyesebb útvonalat választják a migránsok szállítására az Európai Unió valamelyik tengerparti országába.

 hirdetes_810x300  

 

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) nevű, bevándorláspárti kormányközi szervezet adatai szerint 2022-ben eddig 299 ember vesztette életét vagy tűnt el a Földközi-tenger keleti részén, a 2021-ben egész évben feljegyzett 111 áldozat után. A szervezet alapelve szerint a globális migráció hasznos mind a migránsoknak, mind a társadalomnak, ezért azt nem megállítani, hanem globális összefogással fenntartani és menedzselni kell.

 

Az Afrikából és a Közel-Keletről érkező migránsok számára Görögország, Olaszország és Spanyolország számítanak elsődleges célországnak, akik az EU-ba szeretnének eljutni.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!