Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Alex Brandon

 

Csak Kína fog nyerni azon, ha „támogatási” háború tör ki az Egyesült Államok és az EU között – jelentette ki Jozef Síkela cseh gazdasági miniszter, a soros EU elnök Csehország nevében.

 

„A támogatási verseny nagyon veszélyes játék”

 

nyilatkozta a sajtónak utalva arra, hogy az EU is saját támogatási programmal válaszolhat arra, hogy az USA több mint 350 milliárd dolláros ipartámogatási csomagot készül elfogadni.

 

„A győztes végül egy másik kontinensről kerül ki, nem Európából és nem is Amerikából”

 

 hirdetes_400x285  

mondta Síkela.

 

Az EU és az USA között egyre jobban kiéleződik a kereskedelmi háború, mert Brüsszel nehezményezi, hogy az USA 369 milliárdos gigászi ipartámogatási és adókedvezmény-csomagot készül elfogadni. Az intézkedés kiemelten érinti az elektromosautó-ágazatot, ami óriási kihívást jelent Európa autóiparára nézve. Ráadásul Európából már most is jelentős mennyiségű tőke áramlik ki, amit a január 1-jén hatályba lépő amerikai csomag csak fokozni fog.

 

Az EU-nak emiatt nem nagyon van választása, mint saját támogatási programot indítani, ami pedig beláthatatlan gazdasági versenyt indíthat el. Az EU több tagállam egyébként vitatja az amerikai intézkedés jogosságát, és arra hivatkoznak, hogy a Világkereskedelmi Szervezet szabályai is tiltják.

 

Persze más kérdés aggályokat megfogalmazni, és megint érvényt szerezni azoknak az USA-val szemben.

 

A történet ráadásul több szálon is fut. Az USA és az EU is nagyban támogatja Ukrajnát, illetve Washington és az európai fővárosok is még nyögik a koronavírus-járvány gazdasági következményeit.

 

A versenyben egyébként egyértelműen Európa a gyengébb, messze nincsenek olyan pénzügyi lehetőségei, mint az USA-nak, ráadásul jobban sújtják a szankciók és a háború következményei.

 

Németország és Franciaország „megtorlást” fontolgat Amerika ellen. Egy törvényről van szó, amely arra ösztönözné az uniós fogyasztókat, hogy inkább Európában gyártott árukat vásároljanak.

 

A Politico szerint egy ponton túl az EU vámokat is kivethet az amerikai termékekre, vagy kizárhatja az európai közbeszerzésekből azoknak az országoknak a vállalatait, akik diszkriminálják az EU-t.

 

Egy ilyen csörtének beláthatatlan következményei lennének. Elég, ha arra gondolunk, hogy az EU jelenleg alaposan ki van szolgáltatva többek között az amerikai LNG-nek is…

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.