Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Armando Franca

 

Folytatódnak a nagy lelkesítő beszédek a kijevi vezetés részéről. Bár egyelőre úgy tűnik, hogy a hangzatos kitartásról és megtörhetetlenségről szóló kijelentések elsősorban a Nyugatnak szólnak, nehogy elapadjanak a fegyver- és pénzcsapok. Ugyanakkor Ukrajna négyötöde súlyos energiahiánnyal küzd, sok helyen az alapvető vízellátás sem biztosított. Mindezek ellenére Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Financial Timesnak a minap arról beszélt, hogy csak a teljes területi egység visszaállítása esetén jöhet szóba tartós béke. Ma pedig az ukrán elnök felesége, Olena Zelenszká szólalt meg, és kijelnetette, hogy győzelem nélkül nincs béke.

 

A BBC brit közmédiának nyilatkozva ő is arról beszélt, hogy az ukránok ki fogják bírni a telet az energetikai hálózatra mért orosz csapások ellenére is.

 

Nagyon sokat elárul az a megfogalmazása, miszerint „Ukrajna folytatja a világnézetek háborúját”, és hogy „győzelem nélkül béke sem jöhet”.

 

 hirdetes_810x300  

„Készen állunk kitartani. (…) Iszonyú kihívásokkal szembesültünk, rengeteg áldozatot láttunk, annyi kárt, hogy az energiaszolgáltatás kiesése nem a legrosszabb, ami eddig történt velünk”

 

mondta. Majd megemlített egy felmérést, amely szerint az ukránok 90 százaléka hajlandó az áramkiesésekkel együttélni akár két-három évet is (A valóság talaján maradva: egy háborút viselő országban, ahol felszámolták az ellenzéket, és biztonsági okokból nem nagyon lehet ellentmondani a felső vezetés narratívájának, az ilyen felméréseket érdemes fenntartásokkal fogadni. Természetesen a nyugati sajtó ezeket sosem fogja megkérdőjelezni, hiszen ők is ennek megerősítésében érdekeltek – a szerk.).

 

Zelenszká szerint a megpróbáltatásoktól minden ukrán csak erősebb lesz.

 

Arra a kérdésre, hogy érez-e „kifáradást” a többi ország részéről Ukrajna támogatása kapcsán, azt válaszolta:

 

„Nincs olyan érzésem, hogy elfáradtak volna. Mindannyian tudatosították, hogy ez nem csak Ukrajna háborúja. Ez a világnézetek háborúja. (…) Nem árulhatjuk el azokat, akik ma a megszállt területeken élnek, nem engedhetjük el azokat az embereket, akik arra várnak, hogy felszabadítsuk őket”

 

fogalmazott. Hozzátette, ez nem az ukrán elnök vagy a felesége álláspontja, ez az ukránok álláspontja.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!