Szombaton egymásnak adták a kilincset az európai politikusok Kijevben - Körkép.sk
Ágota, Ingrid
  • HUF: 388.38
  • USD: 1.08
  • -4 °C
  • 3 °C
Külügyek

Szombaton egymásnak adták a kilincset az európai politikusok Kijevben

Hatalmas volt a diplomáciai forgalom Kijevben.

Nyitókép: AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Hatalmas volt a diplomáciai forgalom Kijevben. Szombaton az európai politikusok egymásnak adták a kilincset. Először a litván és lengyel miniszterelnök folytatott tárgyalást, délre pedig már kész is volt egy megállapodás az ukrán kormányfővel. Őket a belga miniszterelnök követte, aki több pénzügyi támogatást ígért, majd Novák Katalin államfő is beállt egy közös képre a politikusokkal. És ekkor még mindig nem múlt el délután 15.00 óra.

 

Lengyel-litván megegyezés

 

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Kijevben Mateusz Morawiecki lengyel és Ingrida Simonyte litván kormányfőkkel egyeztetett délelőtt, majd aláírtak egy nyilatkozatott, amelyben hangsúlyozták, hogy meg kell erősíteni a Kijevnek nyújtott katonai és pénzügyi segítséget, valamint fokozni kell Ukrajna NATO- és EU-csatlakozásáról szóló egyeztetést.

SJE Nyílt nap

 

Az ukrán miniszterelnök Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy megvitatták az aktuális kérdéseket és kihívásokat, valamint aláírtak egy közös nyilatkozatot, amelyben hangsúlyozták az úgynevezett lublini háromszög szerepét Ukrajna nemzetközi támogatásának megerősítésében.

 

A dokumentumban a felek hangsúlyozták, hogy készek intenzívebbé tenni a vitát a NATO-ban Ukrajna csatlakozásáról, és támogatták az EU-csatlakozásról szóló tárgyalások azonnali megkezdését is. A kormányfők ezen kívül szorgalmazták az Ukrajnának nyújtott katonai, pénzügyi és humanitárius segítségnyújtás további növelését.

 

Belga ígérte

 

Alexander De Croo miniszterelnök és Hadja Lahbib külügyminiszter is Kijevbe látogatott szombaton, és további 37,4 millió eurós katonai, polgári és humanitárius segélyt ígért Ukrajnának. Először járt ilyen magasrangú belga küldöttség Ukrajnában a háború kirobbanása óta.

 

“Az elmúlt napok súlyos bombázásai után az ukrán nép mellett állunk, jobban, mint bármikor. A fagyos téli hónapok előtt Belgium újabb humanitárius és katonai segélyt nyújt” – üzente de Croo a Twitteren.

 

Az új pénzügyi segélycsomag a katonai eszközökön kívül olyan felszereléseket is tartalmaz majd, mint áramfejlesztők, elsősegélycsomagok és hálózsákok, valamint a vízhez és a higiéniához való hozzáférést támogató humanitárius segítség, mely az ENSZ gyermekalapján, az Unicefen keresztük jut a rászorulókhoz.

 

Belgium részt vesz 14 kórház, valamint a víz- és fűtési infrastruktúra helyreállításában Ukrajnában – jelentették a küldöttséggel Kijevbe utazó újságírók. Belgium a háború kitörése óta 221,7 millió eurót küldött Ukrajnának, melyből 145 milliót katonai, 76,7 milliót polgári segítségre szánt.

 

A magyar kormány szerényebb vállalást tett

 

Szombat reggelre Novák Katalin köztársasági elnök vonata is megérkezett Lengyelországból. Délben már közös képet posztolt szinte az összes korábban említett politikussal.

 

Novák Katalin vizitjéről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy Volodimir Zelenszkij meghívására érkezett Kijevbe. Korábban az államfő is csatlakozott ahhoz a közleményhez, amelyben tizenegy elnök ítélte el az október 10-én Ukrajnát érő támadásokat.

 

Novák Katalin Kijevből: A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra

 

A magyar kormány egy szerda este közzétett határozatban közölte, hogy elkötelezett Ukrajna pénzügyi támogatása mellett. Egyben utasította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy azonnali hatállyal kezdjen tárgyalásokat Ukrajnával annak a 18 milliárd eurós pénzügyi támogatásnak az ügyében, amelyet az Európai Unió biztosítana az országnak. A Magyar Közlönyben megjelent határozat utasítja Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon a „18 milliárd eurós hitelből hazánkra eső 187 millió euró biztosításáról”.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket