Nyitókép: AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Az Európai Unió fokozza az Ukrajnának nyújtott segélyeket, emellett segíti a villamosenergia-hálózat és a fűtés helyreállítását, karbantartását és védelmét – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, miután telefonbeszélgetést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

 

Von der Leyen megerősítette, hogy az EU „a lehető leggyorsabban“ elkészíti Ukrajna számára az egyes tagállamok és az EB tartalékaiból származó adományok kézbesítését.

 

Elmondása szerint az EU 200 közepes méretű transzformátort és egy nagy autotranszformátort biztosít Litvániából, egy közepes méretű autotranszformátort Lettországból és 40 nagy teljesítményű generátort az EU romániai tartalékaiból.

 hirdetes_810x300  

 

Ezen generátorok mindegyike „folyamatos áramot tud biztosítani egy kis vagy egy közepes méretű kórház számára“ – tette hozzá von der Leyen.

 

Arról is tájékoztatott, hogy a Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetésében az EU „teljes szolidaritását“ fejezte ki az ukrán népnek, akiknek el kell viselniük az ukrán polgári infrastruktúra „szándékos és barbár ágyúzását“, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelt el.

 

Zelenszkij elnök a Twitteren számolt be a telefonbeszélgetésről.

 

„Megbeszéltük az EB elnökével az ukrajnai gabonaexport kezdeményezését. Megköszöntem az EU-nak a hatalmas pénzügyi segítséget, és a kilencedik szankciócsomaggal kapcsolatos munka megkezdését. Kifejeztem, hogy az orosz olajra bevezetett ársapka hatékony eszköz lenne. Emellett beszéltünk az energiastabilitás biztosításáról is Ukrajnában“.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!