Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic

 

Augusztusban több mint 77 500 első alkalommal Európába érkező menedékkérő kért nemzetközi védelmet az EU területén. Ez 11 ezerrel több, mint az előző hónapban, és 2016-tól nem volt ilyen nagy a menedékkérők száma.

 

A júliushoz képest 17 százalékkal nőtt a védelemért folyamodó migránsok száma, tavaly augusztushoz képest pedig 54 százalékkal.

 

A legtöbb menedékkérő szíriainak vallja magát (az EP-határozat értelmében a Szíriából érkezőket nem lehet kitoloncolni, mert háború sújtotta ország). A második legnagyobb népcsoport, amely Európába érkezik, az afgán, majd az indiaiak, törökök és venezuelaiak jönnek.

 

 hirdetes_400x285  

Az ukrán menedékkérők száma csökkenőben van, ennek oka, hogy az Ukrajnából érkező zöme nem kér menedékstátust, csak az átmeneti védelmet biztosító intézmény lehetőségével él.

 

Az első számú célország továbbra is Németország (az összes menedékkérelem 22 százaléka). Itt érdemes megjegyezni, hogy a német tartomány kétharmada következetesen elutasítja újabb menekültek befogadását. A „migrációs torlódás”, amit ez okoz, mutatkozik meg a cseh-szlovák és magyar-szlovák határon.

 

A második számú célország Ausztria (18 százalék), harmadik helyen pedig Franciaország áll (15 százalék), majd Spanyolország jön (11 százalék), illetve Olaszország (8 százalék). Ez az öt ország regisztrálta az összes augusztusi menedékkérelem 74 százalékát.

 

Az egy főre eső regisztrált menedékkérők száma Ausztriában a legmagasabb (1563/millió lakos), majd Ciprus jön a sorban (1482/millió fő). A legalacsonyabb arányt Magyarországon mérték.

 

Politico.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!