Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Matias Delacroix

 

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kanada és az Egyesült Királyság közös közleményben üdvözölte vasárnap a venezuelai tárgyalóküldöttségek bejelentését az ország politikai jövőjéről szóló párbeszéd felújításáról.

 

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának honlapján is olvasható dokumentum arra szólítja fel a tárgyalásokon résztvevő feleket, hogy érjenek el olyan átfogó megállapodást, amely elvezet a szabad és tisztességes választásokhoz 2024-ben, valamint helyreállítja a demokratikus intézményeket, és véget vet a humanitárius válságnak a latin-amerikai országban.

 

A dokumentum aláíró – az amerikai, a kanadai és a brit külügyminiszter, valamint az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője – szintén üdvözlik a „Mesa Social” humanitárius megállapodást, az egyezségben részt vevők hajlandóságát a közös intézkedések végrehajtására, amelyek enyhíthetik a „venezuelai embereket érintő súlyos humanitárius válságot”.

 

 hirdetes_810x300  

Emellett az öt külügyi vezető megismételte felszólítását, hogy a venezuelai hatóságok azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon a politikai okokból őrizetbe vett venezuelai állampolgárokat.

 

Ahogy a közlemény fogalmaz, „megerősítik szándékukat a Venezuelával szembeni szankciós politika felülvizsgálatára, amennyiben a caracasi kormány a tárgyalások során értékelhető előrelépést tanúsít abba az irányba, hogy mérsékeljék az venezuelai emberek szenvedéseit és közelebb vigye őket a demokrácia helyreállításához”.

 

A venezuelai kormány és az ellenzék között a hétvégén folytatódtak a tárgyalások. A Maduro-rezsim küldöttségét Jorge Rodriguez, a törvényhozás elnöke, míg az ellenzék nevében tárgyaló delegációt Gerardo Blyde, a venezuelai parlamenti korábbi képviselője vezette. A Mexikóvárosban, részben norvég közvetítéssel folytatott tárgyalások után azt is közölték, hogy Venezuela külföldön tartott és a szankciók miatt befagyasztott állami tulajdonát fokozatosan elérhetővé teszik humanitárius segélyezés céljából.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!