Zelenszkij jóval drasztikusabb olajársapkát vezetne be, mint az EU vagy a G7 - Körkép.sk
Ágota, Ingrid
  • HUF: 388.38
  • USD: 1.08
  • -4 °C
  • 3 °C
Külügyek

Zelenszkij jóval drasztikusabb olajársapkát vezetne be, mint az EU vagy a G7

Valószínűleg egyelőre nem lesz olajársapka. A jövő héten így is életbe lép az olajembargó.

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton 30–40 dolláros orosz ársapka bevezetését sürgette. A hordónkénti 30–40 dollár jóval alacsonyabb az EU és a G7 által javasolt 65–70 dollárnál. Ez utóbbi árszint egyébként alig alacsonyabb, mint az amerikai WTI aktuális ára, és magasabb, mint az orosz kőolaj előállítási ára.

 

Zelenszkij azért is szorgalmazza az olajársapka alacsonyabb szinten történő bevezetését, mert az uniós és G7-es javaslat így valódi érvágást nem jelent Oroszországnak. A 30–40 dolláros hordónkénti árplafon azonban már komoly költségvetési veszteséget okozna az orosz államnak. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű.

 

Az európai országok nem tudtak megállapodni az ársapka szintjében, mert december 5-én (tehát már a jövő héten) életbe lép az EU által kiszabott olajembargó intézkedése. Egyelőre nehéz előre megjósolni, hogy pontosan milyen hatással lesz ez az európai piacra.

 

SJE Nyílt nap

Az olajemabrgó alól Magyarországnak és Szlovákiának mentessége van, ám az orosz olajból készült üzemanyagot így sem exportálhatják külföldre, ami például a Slovnaft számára problémákat okozhat – a termelése kétharmadát ugyanis külföldön értékesíti, csak a belföldi piac nem tudja megfelelő termelési szinten tartani az üzemet.

 

Legutóbb ezt Karel Hirman szlovák gazdasági miniszter is elismerte, aki szerint Ukrajna felé a szankciók ellenére is fenn kellene tartani a szállítás (más kérdés, hogy milyen bevételeket lehet remélni egy fizetésképtelen országtól).

 

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy az OPEC+ olajkartell sem fogja támogatni az ársapka, és vélhetően kibocsátásnöveléssel (tehát az ár lenyomásával) reagálna rá. Az OPEC nem szívesen teremtene ilyen precedenst, mert az azt jelentené, hogy legközelebb egy másik tagja ellen vetne be a Nyugat ilyen intézkedést…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket