Milanovic: Az EU háromszor drágábban veszi a gázt az Egyesült Államoktól - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Külügyek

Milanovic: Az EU háromszor drágábban veszi a gázt az Egyesült Államoktól

Szerinte Macron azért utazott az USA-ba, hogy „megértésért és kegyelemért könyörögjön a gyengébb pozíciójából”.

Nyitókép: EPA-EFE/FILIP SINGER

 

A gáz nem árucikk, hanem erőforrás, amely biztonságot, függetlenséget és erőt ad. Az Európai Unió pedig jelenleg olyan helyzetben van, hogy az Egyesült Államoktól veszi a gázt „háromszor drágábban” – jelentette ki Zoran Milanovic horvát államfő kedden Zágrábban, a horvát-szlovén gazdasági fórumon.

 

Oroszország és az Egyesült Államok szerinte „megsemmisíthetetlenek, mert meghatározott technológiával (…) és saját szükségleteiket kielégítő, korlátlan mennyiségű energiával rendelkeznek”. Hozzátette, hogy Kína már nem ebbe a kategóriába tartozik.

 

Úgy vélte: az EU sokáig „abban az illúzióban ringatta magát”, hogy valamilyen energetikai közös piacot hoz létre, de a komoly háborús helyzet miatt most a szövetséges Washingtontól vásárol gázt, háromszoros áron.

SJE Nyílt nap

 

Emmanuel Macron francia államfő szerinte kedden valójában azért utazott az Egyesült Államokba, hogy Joe Biden amerikai elnökkel folytatott tárgyalásain „megértésért és kegyelemért könyörögjön a gyengébb pozíciójából”. Rámutatott: Horvátországnak „nincs ipara”, gazdaságilag fejletlenebb országok is jobban állnak ezen a téren.

 

Úgy vélte: az euró küszöbönálló bevezetése Horvátország számára azért jó, mert ott „rendkívül kiszolgáló a gazdaság”. Horvátország az európai történésektől, különösképpen a németországi helyzettől függ – mondta Zoran Milanovic. „Amilyen nekik lesz, olyan lesz nekünk is” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a magas energiaárak miatt már Németországban is gondok vannak a termeléssel.

 

Borut Pahor leköszönő szlovén államfő, aki utolsó hivatalos útjára érkezett hétfőn Horvátországba, egyetértett Milanoviccsal abban, hogy a háború miatt „nagyon bizonytalan és kiszámíthatatlan időben élünk”. Mint mondta, nem lehet előre megjósolni, hogy mikor következik be válság, amelynek legújabb példája a kelet-európai háború.

 

Úgy vélte: a gazdaságoknak versenyképeseknek, nyitottaknak és rugalmasoknak kell lenniük ahhoz, hogy felkészüljenek az ilyen válságokra, a lehető legkevesebb állami beavatkozás mellett.

 

Szlovénia négy országgal határos, amelyekkel jószomszédi viszonyt ápol, fontos, hogy gondoskodjunk elsősorban a szomszédos országokkal fenntartott jó kapcsolatokról, de a térség más országaival fenntartottakról is” – húzta alá Borut Pahor.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket