Nyitókép: AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Az Európai Bizottságnak szerdán kellene beterjesztenie az orosz állam és az oligarchák vagyonának elkobzására vonatkozó lehetőségeket, és ezúton is megbüntetni Oroszországot az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt.

 

Ursula von der Leyen, az EB elnöke szerda reggel Twitter-oldalán kijelentette, hogy „Oroszországnak fizetnie kell szörnyű bűneiért“. Kifejtette, hogy az Európai Bizottság együttműködik a Hágai ​​Nemzetközi Büntetőbírósággal, és segít létrehozni egy speciális bíróságot, amely az orosz háborús bűnök ügyében fog eljárni.

 

„Az oligarchák pénzeszközeinek és a jegybank vagyonának befagyasztásával partnereinkkel biztosítjuk, hogy Oroszország megtérítse az általa okozott kárt“ – mondta von der Leyen.

 hirdetes_400x285  

 

Ezzel összefüggésben az Európai Bizottság megküldte a szükséges dokumentumokat a tagországok uniós nagyköveteinek (COREPER) az orosz oligarchák megbüntetésének lehetőségeivel.

 

A Politico hetilap már a múlt héten beszámolt ezekről a tervekről, az orosz állami és magánvagyon elkobzásának jogi lehetőségeinek feltárásáról, megjegyezve, hogy ez egy kipróbálatlan jogi út.

 

Az eredmény közel 300 milliárd dollárnyi befagyasztott orosz jegybanki vagyon lenne, valamint az EU szankciós listáján szereplő magánszemélyek és szervezetek vagyonának és jövedelmének visszaszerzése.

 

A Politico felidézte, hogy ez az ötlet idén májusban született, és Ukrajnán kívül Lengyelország, Szlovákia és a három balti ország is támogatja az ötletet.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!