Az EU az orosz állam és az oligarchák vagyonának elkobzását tervezi - Körkép.sk
Külügyek

Az EU az orosz állam és az oligarchák vagyonának elkobzását tervezi

Ukrajnán kívül Lengyelország, Szlovákia és a három balti ország is támogatja az ötletet. 

Nyitókép: AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Az Európai Bizottságnak szerdán kellene beterjesztenie az orosz állam és az oligarchák vagyonának elkobzására vonatkozó lehetőségeket, és ezúton is megbüntetni Oroszországot az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt.

 

Ursula von der Leyen, az EB elnöke szerda reggel Twitter-oldalán kijelentette, hogy „Oroszországnak fizetnie kell szörnyű bűneiért“. Kifejtette, hogy az Európai Bizottság együttműködik a Hágai ​​Nemzetközi Büntetőbírósággal, és segít létrehozni egy speciális bíróságot, amely az orosz háborús bűnök ügyében fog eljárni.

 

„Az oligarchák pénzeszközeinek és a jegybank vagyonának befagyasztásával partnereinkkel biztosítjuk, hogy Oroszország megtérítse az általa okozott kárt“ – mondta von der Leyen.

 

Ezzel összefüggésben az Európai Bizottság megküldte a szükséges dokumentumokat a tagországok uniós nagyköveteinek (COREPER) az orosz oligarchák megbüntetésének lehetőségeivel.

 

A Politico hetilap már a múlt héten beszámolt ezekről a tervekről, az orosz állami és magánvagyon elkobzásának jogi lehetőségeinek feltárásáról, megjegyezve, hogy ez egy kipróbálatlan jogi út.

 

Az eredmény közel 300 milliárd dollárnyi befagyasztott orosz jegybanki vagyon lenne, valamint az EU szankciós listáján szereplő magánszemélyek és szervezetek vagyonának és jövedelmének visszaszerzése.

 

A Politico felidézte, hogy ez az ötlet idén májusban született, és Ukrajnán kívül Lengyelország, Szlovákia és a három balti ország is támogatja az ötletet.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Géza
2022. dec. 01. 06:58

Ezzel a lépésével az unió egy olyan láncreakciót indítana el aminek a tragikus következményeit ma még el sem tudjuk képzelni.

Berlin
2022. dec. 02. 15:07

Az orosz állam "háborús bűnei" miatt orosz magánszemélyek vagyonának európai uniós kisajátítása kifogástalan liberálfasiszta gondolat! Az EU-nak nincs jogi fennhatósága Ukrajna és Oroszország vitájában, tekintve, hogy egyik sem tagja az Uniónak, de nincsen a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak sem, mert: "Négy aláíró állam – Izrael, Szudán, az Egyesült Államok és Oroszország – arról értesítette az ENSZ főtitkárát, hogy nem szándékoznak a jövőben taggá válni, és mint ilyenek, nincsenek jogi alapú kötelezettségeik az alapokmány aláírása alapján."

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket