Von der Leyen belezavarodott az ukrán veszteségadatokba. Az Európai Bizottság elnézést kért - Körkép.sk
Külügyek

Von der Leyen belezavarodott az ukrán veszteségadatokba. Az Európai Bizottság elnézést kért

Sőt, a leiratot és a videót is megvágták a hiba eltüntetése céljából.

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Firdia Lisnawati

 

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerdán alaposan belekeveredett az ukrajnai háború számadataiba. Olyannyira, hogy a Bizottság később hivatalosan elnézést kért, de nem feltétlenül a pontatlanságért.

 

A pontatlanság mindenesetre enyhe kifejezés. Von der Leyen azt mondta, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió kitörése óta 100 ezer ukrán katona és 20 ezer civil veszett oda.

 

Az Európai Bizottság nem sokkal később elnézést kért a von der Leyen nyilatkozatában történt “pontatlanságokért”. A 100 ezer fős szám ugyanis szerintük nemcsak a halottakat, de a sebesülteket is tartalmazta.

 

A Bizottság sajtóosztálya írott formában már a javított verziót közölte, sőt a nyilatkozatról készült videófelvételt is módosította.

 

A teljes képhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy Ukrajna nem nagyon ad ki információkat a veszteségeiről, mert az ilyen adatokat Oroszország előnyére fordíthatja. Legalábbis Kijev hivatalosan ezzel indokolja az információ hiányát. Tény, hogy a brutális veszteségszámoknak demoralizáló hatásuk lehet az ukrán katonák körében.

 

Brüsszel részéről az a hivatalos narratíva, hogy “külső forrásokból” szerezték a számokat. Az ukrán vezérkar szóvivője nem kívánta kommentálni von der Leyen elszólását.

 

A biztonságpolitikai szakértők szerint hagyományos háborúban a sebesültek száma nagyjából háromszorosa a halottakénak. Ha ebből indulunk ki, akkor az ukránok oldalán 25 ezer katona és 4000 civil halt meg.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket