Nagyot bukott Rishi Sunak pártja - Körkép.sk
Hajnalka
  • HUF: 385.38
  • USD: 1.08
  • 2 °C
  • 8 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Nagyot bukott Rishi Sunak pártja

Megállíthatatlanul jön föl a Munkáspárt a briteknél

Nyitókép forrása: SITA/Toby Melville/Pool via AP

 

Súlyos vereséget szenvedett a kormányzó brit Konzervatív Párt egy időközi parlamenti választáson, amely az első ilyen megmérettetés volt Rishi Sunak miniszterelnök kormányának hivatalba lépése óta.

 

A választást az északnyugat-angliai Chester választókörzetében tartották. A körzetet eddig is a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt képviselte a londoni alsóházban, de az eddigi képviselő, Christian Matheson lemondott, miután a parlamenti magatartási normák betartására ügyelő törvényhozási hatóság javasolta felfüggesztését szexuális visszaélések vádja miatt.

 

Mathesont legutóbb 2019-ben választották képviselővé a szavazatok 50 százalékával.

 

SJE Nyílt nap

Utódja, Samantha Dixon az adatok hivatalos péntek délutáni összesítése szerint a voksok 61,2 százalékát szerezte meg, és ezzel a brit politikatörténetben szinte példátlan mértékben növelte két egymást követő választás között pártja előnyét.

 

A kormányzó Konzervatív Párt jelöltjére, Liz Wardlaw-ra a részt vevők 22,4 százaléka voksolt, vagyis a két legnagyobb brit parlamenti párt jelöltjeinek szavazataránya között csaknem 40 százalékpont volt a különbség a Munkáspárt javára.

 

A chesteri választást feszült figyelem kísérte, mivel a brit sajtó és a politikai elemzők egyöntetűen az októberben miniszterelnökké és pártvezetővé választott Rishi Sunak első komoly politikai megmérettetésének tekintették a időközi voksolást.

 

A Sunak vezette Konzervatív Párt hatalmas támogatottsági hátránnyal kezdi a következő brit parlamenti választások előtti utolsó teljes évet: a legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov friss felmérése szerint a konzervatívokra jelenleg a választók 22 százaléka voksolna, a Munkáspárt ugyanakkor a szavazatok 47 százalékát szerezné meg.

 

A 2010 óta kormányon lévő Konzervatív Párt megítélését rendkívüli mértékben rontotta az a hatalmas piaci felfordulás, amely az előző miniszterelnök, Liz Truss kormánya által előterjesztett átfogó – a piaci szereplők által finanszírozhatatlannak ítélt – adócsökkentési program okozott.

 

Truss október 20-án lemondott, miután az alsóházi tory frakció a piaci felfordulás nyomán ellene fordult.

 

Liz Truss – Margaret Thatcher és Theresa May után az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnöke – alig 45 napig állt a Konzervatív Párt élén, és így a brit politikatörténetben ő töltötte be a legrövidebb ideig a pártvezetői és a miniszterelnöki tisztséget.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket