Nyitókép: sita/ap

 

Emmanuel Macron francia elnök szerint a Nyugatnak mérlegelnie kellene, hogy miként álljon Oroszország biztonsági igényeihez a NATO-val kapcsolatban, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy dönt, visszatér az Ukrajnával való béketárgyalásokhoz.

 

„A Nyugatnak meg kell fontolnia, hogyan kezelje Oroszország igényeit az oroszok biztonságának garantálására, ha Putyin elnök beleegyezik a háború befejezéséről szóló tárgyalásokba”

 

idézte Macront a Reuters.

 

„Az egyik alapvető pont, amellyel foglalkoznunk kell – ahogy Putyin mindig mondta –, a félelem, hogy a NATO egyenesen az ajtajához megy, a másik a rakéták elhelyezése, ami szintén veszélyeztetheti Oroszországot”

 

 hirdetes_300x300  

mondta Macron.

 

„Ez lesz az egyik téma a béketárgyalásoknál. Elő kell készítenünk, hogy mit vagyunk hajlandóak tenni, miként védjük meg a szövetségeseinket és a tagországokat. És miként nyújtunk garanciákat Oroszországnak, ha visszatér a tárgyalóasztalhoz”

 

tette hozzá a francia elnök.

 

Oroszország és az USA is jelezte ezen a héten, hogy készek tárgyalni egymással, bár Biden ahhoz a feltételhez kötötte ezt, hogy Putyinnak meg kell mutatnia, kész befejezni a háborút Ukrajnával. A Kreml viszont épp a négy annektált terület elismerését tette meg feltételül a tárgyalásokhoz.

 

Putyin pénteken az Olaf Scholz német kancellárral való telefonbeszélgetése után azt mondta, hogy az orosz béketárgyalásokat a Nyugat kijevi támogatása zavarja meg.

 

Az ukránok csak akkor hajlandóak béketárgyalásokba kezdeni, ha az oroszok teljesen kivonják erőiket, ráadásul Putyinnal nem hajlandóak tárgyalni, hanem csak képviselőivel.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.